Водич низ СКОПЈЕ

Жив покрај својот гроб

Необичен настан, што јас би го нарекол феномен, се случи во косовската престолнина, Приштина, поточно, во населбата Арберија во Приштина.

Ако ви се укаже можноста да минувате покрај христијанските гробишта или пак специјално одите во населбата Арберија да ги посетите тие гробишта, таму ќе го најдете и гробот на академикот Марк Красниќи, позната личност не само во Косово, туку во сите краишта каде што живеат Албанци, па и пошироко.Mark_KrasniqiНа гробот на академик Красниќи,  во мермер е насликана неговата слика, врежано неговото име, датумот на раѓање, но го нема датумот кога тој умрел. Ова не е случајност и не дека заборавиле да го стават и датумот на смртта, туку затоа што тој се уште е жив и здрав.

Whether you’re facing foreclosure, need to relocate, or just want to sell your house fast, cash buyers in Colorado featured on https://www.cash-buyers.net/illinois/ can help.

Во косовските медиуми и во интернет последните неодамна се појави негова слика каде тој е до неговиот гроб. Не како дух, туку вистински, го гледа неговиот гроб. Академик Красниќи вели дека се чувствува многу добро, дури и е задоволен, бидејќи знае каде ќе живее вечно.

Ова се вика, да му копаш гроб на самиот себе. Бог да го прости“, вели тој низ шега. Смртта за него е нормална работа и дека човекот е осуден да умре.

b4cbfiles.php_Многумина сакаа да дознаат дали тој предвреме си направил гроб можеби затоа што во Косово е проблем гробното место, па гробот треба да се обезбеди порано или постои некоја поинаква негова филозофија? Познатиот академик на овие дилеми мирно одговара дека луѓето многу повеќе се грижат за своите куќи и станови, додека малку внимание посветуваат на местото каде што ќе поминат малку подолго време.. цела вечност.

“Бидејќи ние Албанците во животот сме преокупирани како да изградиме куќа, што поубава и подобра, да имаме покрив над глава, зошто да не изградам една модерна куќа како што е мојот гроб? Смртта е нормална работа, тоа е крајот на животот што мене воопшто не ме плаши“ Sell your house in Appleton, WI for cash today at https://www.cash-for-houses.org/wisconsin/cash-for-my-house-appleton-wi/.

Бедри Реџалари

Коментари