Водич низ СКОПЈЕ

Време за пиперки

TR GR EN

Човештвото од праисторијата па сѐ до денес е во потрага по зачини, мирудии која ќе додадат посебен вкус и мирис во храната. Ова потрага ја допринесе интеграција на човештвото со природата. Тоа, пак, придонесе за создавање на нови култури. Таква култура се разбира е и ајварот.

cover photo piperki4
Сезоната на подготовка на зимница, особено на ајварот сеуште е во полн ек. Покрај тоа што не се смета за јадење со витамини, вкусот што го има ајварот е доволен за да стане незаменлив дел од нашата софра, како деликатесно предјадење. За ајварот можете да прочитате стотици статии по медиумите, но, за главната состојка на ајварот, црвената пиперка не важи истото. Балкон3, со краток текст за потеклото на пиперката, и со фотогалерија ќе се обиде да ја исправи неправдата која трае со децении.
piperki oktomvri (1)   piperki oktomvripiperki oktomvri (2)   piperki oktomvri (3)
Пиперката потекнува од Американскиот континент. Археолошките наоди покажуваат дека пиперката била позната во Мексико пред точно девет илјади години. Исто така остатоци од пеперот најдени се во предисториските населби во Перу. Познато е дека интензивно се садело и во Средна и Јужна Америка, пред Колумбо. Пиперката во Европа за прв пат влегува во Шпанија, 1493 година, потоа во Англија 1548 година. Додека во Централна Европа влегува во 1518 година.
piperki oktomvri (4)   piperki oktomvri (5)piperki oktomvri (6)   piperki oktomvri (7)

Фото: Хусамедин Гина

Коментари