Водич низ СКОПЈЕ

Виртуелна музејска тура низ најпознатите грчки музеи

Дали би сакале одблиску да ѕирнете во малку познатите фотографски архиви на Бенаки музејот на грчката цивилизација, да прошетате низ архаичниот хол на Акропол или да ги проучувате ретките лабораториски слики на објекти во музејот на Кикладската уметност?

Благодарение на соработката која претставниците на овие три познати грчки институции ја остварија со Google, од неодамна уживањето во античката уметност е достапна со само еден клик. Се што треба да направите е да го посетите сајтот www.googleartproject.com и да уживате во несекојдневното искуство виртуелно да прошетате низ овие музеи.

Во музејот на Кикладската уметност достапни се 159 дела на 15 артисти, додека во Бенаки можете да видите 510 дела на 95 артисти. Посебно интересна е виртуелната прошетка низ античкиот хол во Акропол, каде благодарение на фотографиите сликани во голема резолуција  со 24 мегапиксели и технологијата street view навистина ќе добиете чувство дека во живо имате прилика да ги разгледувате античките уметнички дела.

Акропол, Бенаки и музејот на Кикладскaта уметност засега се единствените грчки музеи кои се достапни на Google арт, но според најавите постојат реални шанси бројот на музеи во иднина да се зголеми.

Овој проект на Google за виртуелно презентирање на познатите музеи започнат во февруари 2011 година досега успеа да оствари соработка со повеќе од 150 музеи од 40 земји од целиот свет. Најголем број се од Европа, но ги има од сите континенти. Покрај Грција, на Google Art се достапни и два музеи од Турција. Музејот Пера во Истанбул и Сакиб Сабанчи музејот каде може да се видат навистина интересни дела од калиграфската уметност.

Коментари