Водич низ СКОПЈЕ

Топол дом за бездомниците

TR GR EN

bezdomnici

Всушност сите имаат различни приказни, но имаат една заедничка точка. Тие се бездомници и живеат на улица. Домот за сместување, кој го направи општината Бурса во месноста Урундул, во овие студени зимски денови за нив стана вистински дом. Во домот во месец ноември се сместени 150 лица на кои им е потребна помош, а таму ќе бидат угостени до април. Деновиве кога зимата си го покажа своето вистинско лице, многу е тешко да се стои надвор, но сепак најлошо е да се живее на улица. На бездомниците, кои копнеат по една чинија топла супа и топол кревет, на помош им стигнаа домовите. „Тука немаме пари единствено за цигари, тие пари ги заработуваме со призводство или пак продавајќи на пазар, затоа што можеме слободно да излегуваме. Ем губиме време, ем заработуваме по нешто“, раскажуваат за Балкон 3 луѓето сместени во домот за бездомници во Урундул.

Балкон3

Коментари