Водич низ СКОПЈЕ

Тетовското Кале – симбол на градот под Шара

TR GR EN

Тетово, град сместен  под живописната Шар Планина, место каде од секогаш се испреплетувале различни култури, религии, народи. Во репортажата на Балкон3 дознајте нешто повеќе за историјата, традицијата и културните обележја на Тетово. Најкомплексен културен објект кој претставува ретка убавина од минатото е тетовското Кале.

Оваа тврдина, обиколена со високи ѕидови, широки и до четири метри, ѕидани со бигор камен е  подигната во 1820 година од Реџеп Паша и неговиот син Абдураман Паша, пред распадот на Османлиското царство. Уживајте во приказната за еден од најубавите градови во Македонија.

Зоран Димовски

Коментари