Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: војна

ДА ТИ НАЦРТАМ: НОСИТЕЛИ НА ПРОМЕНИ – НАСТАВНИКОТ ВО ВОЈНА ПРОТИВ ВОЈНИТЕ

Во учебниците се учи за многу војни. Но недоволно се учи против војните. Еден наставник по англиски јазик сака да го смени тоа. Кога училницата е празна, учителот не престанува да работи. „Војната не е... Учебниците се полни со војни и омраза

Дали човештвото создаде барем малку помирен и побезбеден свет?

Пишува: Влатко Секулоски Ако го прелистате учебникот по историја за IX одделение, дури и без да читате, само да ги најдете заедничките деноминатори на сликите ќе видите дека станува збор за слики на мажи во... Дали интелектуалците можат да спречат војна?
Другата страна на Иран: Војна, мир, љубов и надеж на иранските ѕидови

Другата страна на Иран: Војна, мир, љубов и надеж на иранските ѕидови

“Пивото не е кривично дело”, е пораката која со својот графит двајца уметници ја пренесоа на јавноста во Иран. Пивото во  Иран се третира како кривично дело. Icy и Sot, двајца браќа кои работеле во...