Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: уметност
Големите мајстори на пивото открија галерија на големите сликарски мајстори

Големите мајстори на пивото открија галерија на големите сликарски мајстори

„Уметност и пиво“ – Уникатна изложба на Пивара Скопје Исто како и прапочетоците на сликарството, првите пештерски цртежи, уметноста на правење на пиво е еден од најстарите напори на човекот. Пивото се прави од четири... Уметност од четири состојки
Уметност од срма

Уметност од срма

Филигранот е една од најубавите техники за обработка на метал. Векови наназад со оваа техника е изработуван накит и украсни предмети на кои и денес им се восхитуваме. Меѓутоа, постојат и други начини за употреба...
Пријателите на Балкон3 знаат да фотографираат

Пријателите на Балкон3 знаат да фотографираат

Дваесет и две фотографии, стотици „лајкови“, илајдници прегледувања. Ова е резултатот од фото натпреварот кој го организираше веб порталот Балкон3. Темата беше „Вашата најдобра фотографија“, а добивме прекрасни слики „уловени“ во Македонија, Грција и Турција,...
Самит на фотографи – Лесковац, Србија

Самит на фотографи – Лесковац, Србија

По трет пат во оваа декада, Фото Клубот „Лесковац“ со поддршка од Градот Лесковац организира самит на фотографи од просторите на поранешна Република Југославија. Темата на овогодинешниот самит кој ќе се одржи во период од...
Бидејќи ова не е Холивуд, ова е Балканот

Бидејќи ова не е Холивуд, ова е Балканот

Балканскиот филм на дланка. „Битката“ со холивудските блокбастери може да почне. Балкон3 Ви ја претставува филм и видео платформата Алтсин, проект целосно и непоколебливо посветен на промоција на балканската кинематографија. Организирање интернет фестивали, новости и...
Меѓународна графичка работилница во Богданци

Меѓународна графичка работилница во Богданци

Шеснаесет млади уметници од Македонија, Србија, Косово, Хрватска, Босна и Херцеговина и Бугарија ќе учествуваат на меѓународната графичка работилница „Софија“, која ќе се одржи од 23-ти август до 3-ти септември во Богданци. Работилницата, која веќе...
Другата страна на Иран: Војна, мир, љубов и надеж на иранските ѕидови

Другата страна на Иран: Војна, мир, љубов и надеж на иранските ѕидови

“Пивото не е кривично дело”, е пораката која со својот графит двајца уметници ја пренесоа на јавноста во Иран. Пивото во  Иран се третира како кривично дело. Icy и Sot, двајца браќа кои работеле во...
Ликовните уметници ќе ја будат солидарноста во Скопје

Ликовните уметници ќе ја будат солидарноста во Скопје

…„Скопје, тоа е концентрат на човековата борба со природата, но и резултат што вдахнува за нова борба, а не за прифаќање порази”… Жан Пол Сартр, 1963 Ликовни уметници од Македонија ќе ја будат солидарноста во...
Фотографии кои ја „заробуваат“ душата на Турција

Фотографии кои ја „заробуваат“ душата на Турција

Случаен фотограф или уметник кој само чекал шанса да се разбуди од длабокиот сон? Турчинот Нејдет Дузен не сонувал отсекогаш да биде фотограф и можеби немало воопшто и да се занимава со фотографија ако не...

Петто издание на графичката работилница „Софија“

Годинава од 23-ти август до 3-ти септември во Богданци, традиционално по петти пат ќе се одржи меѓународната графичка работилница „Софија“, единствена од ваков вид во Македонија и на Балканот. На неа учество ќе земат 14...