Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: туризам
Како да патувате евтино по грчките острови! Не ѕиркајте! Придружете се!

Како да патувате евтино по грчките острови! Не ѕиркајте! Придружете се!

Како да патувате како локален жител до островите Киклади Малку географија:) Архипелагот Киклади се наоѓа во јужниот дел на Егејското море недалеку од главниот град на Грција. Старото име на оваа група острови потекнува од... Инфо за најекономичен начин на патување
Имало ли живот пред туризмот?

Имало ли живот пред туризмот?

Рибарското минато живее… Бела куќа со сини капаци на прозорците. Силни бои и изразен контраст. Боите на небото и на морето, како и на грчкото знаме. Рецепт за совршена фотографија, најдобар начин да се каже... Рибарското минато живее
Езерото Треска на милост на времето

Езерото Треска на милост на времето

Езерото Треска според сите изгледи и оваа сезона ќе остане без посетители. Граѓаните велат дека и годинава во езерото ќе се разладуваат комарците, бидејќи е претворено во мочуриште и воопшто не е безбедно за капење.... Пет милиони евра за ревитализација
Шест едноставни совети за промовирање на локалниот туризам на Балканот

Шест едноставни совети за промовирање на локалниот туризам на Балканот

Прашајте кој било градоначалник во регионов за неговите/нејзините стратегии за локален развој и секој од нив особено ќе го истакнат значењето на туризмот. Скоро сите општини во регионот, урбани и рурални, го имаат туризмот при... Не се занесувајте со скапи проекти
Убавините на Превала

Убавините на Превала

Февруари пристигна во Превала без ниту една снегулка. Жителите на овој туристички центар, особено постарите, не паметат дека вакво нешто се случило претходно. Среде зима на ова туристичко место кое се наоѓа на 1500 метри... за гурманите има и одлична погача

Берово – Мала Швајцарија на Балканот

Ако сакате да дознаете од каде изгрева сонцето во Македонија, упатете се на исток кон малото планинско гратче Берово, сместено под падините на Малешевските планини, обиколено со борова, букова и дабова шума. Низ крошните и...
Фолегандрос – најубавото село во Европа

Фолегандрос – најубавото село во Европа

Улиците на Санторини се пренатрупани со вљубеници во островот, но на Фолегандрос, уште еден остров од Кикладите, може да најдете слична архитектура, но без турканиците. Ова го пишува магазинот Travel + Leisure за Фолегандрос, сместувајќи...
На српска слава во Косово

На српска слава во Косово

Српските слави се легендарни. По нив се пишувале песни, за нив се снимале филмови. Според православната христијанска традиција на овие простори, православните семејства си избираат светец како заштитник на домот, и денот на тој светец...

Атина во 24 часа

Под претпоставка дека сте премногу зафатени и имате само 24 часа за посета на раздвижениот, енергичен и разновиден метрополис Атина, кои места би ги посетиле за да го видите најдоброто од него? За совет не...
Фанови од Грција на Ману Чао во Македонија

Фанови од Грција на Ману Чао во Македонија

На наша среќа и општо задоволство, денес во Скопје настапува легендарниот Ману Чао. Скопското лизгалиште ќе биде повторно центар на светот за почитувачите на ликот и делото на поранешниот фронтмен на Мано Негра кои ќе...