Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: Турција
Боза и Салеп: Нaјдобри пијалоци за студените зимски вечери

Боза и Салеп: Нaјдобри пијалоци за студените зимски вечери

Боза и салеп се традиционални пијалоци со специфични и надалеку познати вкусови. Тие немаат потреба од скапи реклами, маркетинг агенции. Нивните клиенти се редовни, и едвај чекаат да дојде зимскиот период. Особено во балканските земји.... Рецепт за подготовка
Танцувај со мене до крајот на љубовта во Истанбул

Танцувај со мене до крајот на љубовта во Истанбул

Балкон3 извештај од концертот на Леонард Коен во Истанбул Велат дека патувањата ги прошируваат хоризонтите, а патувањата до далечни места неминовно ја зголемуваат способноста за перцепција. Истанбул, неофицијално, град на 20 милиони души навистина ги...

Лалињата – Пролетната магија на Истанбул

Истанбул e град на легенда и историја. Не залудно велат, кој еднаш отишол ќе сака повторно да се врати. И тоа е така, затоа што Истанбул не е само Капали чаршија, Сината џамија, Аја Софија,... Зошто април е идеален?
Турски појадок – „ Kahvaltı“

Турски појадок – „ Kahvaltı“

Појадокот е најважниот дневен оброк. За да не се прескокне, според експертите за исхрана, ова најзначајно јадење во денот, во Турција постојат специјализирани ресторани за појадок. Посетувањето на ваквите ресторани заедно со целото семејство стана...
Патување со велосипед од Македонија до Истанбул

Патување со велосипед од Македонија до Истанбул

И без автомобил или авион, патот Македонија – Турција не е пречка Тој е страствен вљубеник во спортот на две тркала. За Гоце Шутевски од с.Русиново, Беровско (Република Македонија) не е важно каква марка е... 750 км возење по жешко сонце
Цело село го готви, цело село го јаде – Кешкек

Цело село го готви, цело село го јаде – Кешкек

Оваа традиција е на листата на УНЕСКО како едно од нематеријалните културни богатства на Турција.Неколку жени од мало село на југоистокот во Турција пеат песни околу огромниот аван направен од камен кој е наполнет со... кога ќе го јадеме твојот кешкек?

Мусака – едно име, многу вкусови

Мусаката е омилен специјалитет и во Македонија, и во Грција и во Турција. Во сите три земји го носи истото име, но се подготвува на различен начин и со различни состојки. Мусаката исто така е...
Екрем Хакки Ајверди: Човек мост – минатото го пренесува во сегашноста

Екрем Хакки Ајверди: Човек мост – минатото го пренесува во сегашноста

“Јас сум Босанец, и Будинец и Скопјанец, Атињанец, воедно и Софијанец и Ерзурумец, но сепак јас сум Истанбулчанец и воопшто не правам разлика” вели Екрем Хаки Ајверди, архитект, историчар, реставратор и колекционер. “Тој e сакан... турски научник со непроценлива вредност
Македонец и Турчинка ги водат луѓето низ лавиринтите на ЕУ

Македонец и Турчинка ги водат луѓето низ лавиринтите на ЕУ

Надвор, но истовремено и внатре во ЕУ „Уметноста” да се биде членка на ЕУ не значи слепо да се следат и применуваат Европските закони, туку тоа да се направи како што треба. Двајца луѓе од... Надвор, но истовремено и внатре во ЕУ
Маџун: повеќе од обична бонбона

Маџун: повеќе од обична бонбона

Секогаш кога одите во посета на историскиот центар на Истанбул мора да поминете по патот кој води кон палатата Топ Капи. Во целата таа гужва од туристи може да не ги забележите малубројните уличните продавачи... Балзамот на Сулејман Величествениот