Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: Топкапи

Лалињата – Пролетната магија на Истанбул

Истанбул e град на легенда и историја. Не залудно велат, кој еднаш отишол ќе сака повторно да се врати. И тоа е така, затоа што Истанбул не е само Капали чаршија, Сината џамија, Аја Софија,... Зошто април е идеален?
Домашен локум

Домашен локум

Дали некогаш сте пробале локум? Овој вкусен деликатес е еден од најдобрите белези на Турција. Локумот може да биде „обичен“, зачинет со миризлива розина вода, сушено овошје, ореви, кокос… Моите деца обожуваат локум, а живеат...

Вкусете го Истанбул во само шест часа

Сте се нашле ли некогаш „заробени“ на аеродромот во некој голем град чекајќи со часови да дојде времето за вашиот лет? Додека сте се наоѓале на ничија земја сигурно сте го гледале градот низ прозорците...
Горд сум што сум член на оваа мила академија

Горд сум што сум член на оваа мила академија

Илбер Ортајли – историчар, директор на палатата Топкапи во Истанбул Човек со голема самодоверба, голем познавач на историјата, почитуван низ целиот свет, но, понекогаш без влакнa на јазикот. Тоа се основните карактеристики на модерниот турски...