Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: театар
Јапонски „Но“ театар: еден актер, празна сцена, илјада претстави

Јапонски „Но“ театар: еден актер, празна сцена, илјада претстави

Сме слушале многу приказни (или митови) за јапонската култура на минимално искористување на непосредната околина, за тоа дека не се користи ништо повеќе од неопходното, па оттаму малите станови, градини, крајно рационализираните сообраќајни решенија итн.... Може да ви го смени погледот на светот
Театарот е мојот мост меѓу Скопје и Истанбул

Театарот е мојот мост меѓу Скопје и Истанбул

Кога би фрлиле поглед на листата на актери што играат во претставите на Турскиот театар од Скопје, едно име за момент ќе ве збуни. Меѓу сите турски имиња и презимиња, името на Македонката Билјана Јовановска...
„Актер на Европа“ ќе ги обединува Македонија, Грција и Албанија

„Актер на Европа“ ќе ги обединува Македонија, Грција и Албанија

Уметноста, за разлика од политиката, не познава граници, длабоко е уверен Јордан Плевнеш, писател, балканофил, иницијатор на многу културни манифестации и фестивали. Еден од тие фестивали е „Актер на Европа“, кој во Преспа се одржува...
Меѓународен Театарски Фестивал „Св. Јоаким Осоговски“

Меѓународен Театарски Фестивал „Св. Јоаким Осоговски“

Театар. Одлично место за да поминете дел од денот. Доколку сте љубител на Театарот и глумата, најтопло Ви препорачуваме да го посетите петтото издание на Меѓународниот Театарски Фестивал „Св. Јоаким Осоговски“. Фестивалот започнува во недела,...
Театарот во Преспа ги брише границите меѓу соседите

Театарот во Преспа ги брише границите меѓу соседите

  Театар на отворено се случува секоја година од 6 до 11 јули, на бреговите на Преспанското езеро каде повеќе од една деценија се одржува Интернационалниот театарски фестивал “Актерот на Европа”. Фестивалот е една од...
Истанбул ми дава шанса да се чувствувам како дома

Истанбул ми дава шанса да се чувствувам како дома

Музичарот Оливер Јосфиовски е познат како основач на групата Љубојна, која тој ја предводи со својата сопруга Вера Милошеска Јосифовска. Меѓутоа, неговите интереси и активности не почнуваат, ниту завршуваат тука. Тој е еден од оснивачите...
Волшебникот од Оз – рецепт за сите

Волшебникот од Оз – рецепт за сите

Ретки се миговите на целосно опуштање, задоволство, но и на доживување врвна есетска изведба на штиците, за кои одамна е речено дека живот значат . Па затоа што тие мигови во современиот македонски театарски простор...
БИЛГЕ ЕМИН: И СОНОТ НИ Е ЗАБРАНЕТ

БИЛГЕ ЕМИН: И СОНОТ НИ Е ЗАБРАНЕТ

„Живееме во едно општество каде што нема слобода на говор, мислење и однесување. И покрај толку поминати години, ние всушност се вративме назад. Најдовме заеднички точки во текстот на Шекспир, напишани пред 400 години. Главната...