Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: Стара чаршија

Турски чај

Два чајника, еден врз друг, два грста цејлонски чај, црн, од жолта кутија – со канаринец – и барем еден-двајца пријатели. Доволно елементи за пријатен муабет и дружење! Другото ќе го направи чајот! Турски, руски,...
Безистен

Безистен

Безистенот е дефинитивно најшармантното место во Старата скопска чаршија. Некогашниот затворен пазар и центар на трговијата во градот, денеска е своевиден урбан микс од мини уметнички галерии, ликовни ателјеа, чајџилници, кафулиња. Безистенот е изграден во...
Театарот е мојот мост меѓу Скопје и Истанбул

Театарот е мојот мост меѓу Скопје и Истанбул

Кога би фрлиле поглед на листата на актери што играат во претставите на Турскиот театар од Скопје, едно име за момент ќе ве збуни. Меѓу сите турски имиња и презимиња, името на Македонката Билјана Јовановска...
Дестан – connecting people“.

Дестан – connecting people“.

Прашајте ги скопјани која е најпознатата ќебапчилница, каде е вкусот на ќебапите и денес истиот каков што бил кога биле деца – речиси сите ќе ви го кажат истото: „Кај Дестан“. Вкусот на ќебапите од...