Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: Скопје Џез Фестивал
Мирослав Тадиќ – Експонирање на балканската музика

Мирослав Тадиќ – Експонирање на балканската музика

Мирослав Тадиќ е гитарист виртуоз и професор на престижниот универзитет КалАртс во САД, но на овие простори е без сомнение најпознат како втората половина од дуетот со гитаристот Влатко Стефановски. Со годините, ова дуо, чиј...
Стиан Вестерхус: Да се свири со Сидсел Ендресен е како сон

Стиан Вестерхус: Да се свири со Сидсел Ендресен е како сон

Стиан Вестерхус е непредвидлив и променлив гитарист, звучен скулптор чија музика е исполнета со необична таинственост. Таа се наоѓа некаде помеѓу фри-импров музиката, експресионизмот на електричниот фри џез и електронската музика. Меѓутоа, тој е повеќе...
На Скопскиот џез-фестивал има магија во воздухот

На Скопскиот џез-фестивал има магија во воздухот

Интервју со Жига Коритник, долгогодишен службен фотограф на Скопје Џез Фестивал. Светот на џез-музиката не би бил истиот без познатите фотографии што ја прикажуваат неговата иконографија. Се чини дека оваа музика и фотографијата одат рака...
Музиката е како живеењето, но уште подобра

Музиката е како живеењето, но уште подобра

Интервју со Матс Густафсон И авангардната фри импров сцена има свои ѕвезди меѓу кои далеку најпознат е Швеѓанецот Матс Густавсон, еден од гостите на овогодинешниот Скопски џез фестивал. Не постојат доволно зборови кои ќе можат...