Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: претстава
Јапонски „Но“ театар: еден актер, празна сцена, илјада претстави

Јапонски „Но“ театар: еден актер, празна сцена, илјада претстави

Сме слушале многу приказни (или митови) за јапонската култура на минимално искористување на непосредната околина, за тоа дека не се користи ништо повеќе од неопходното, па оттаму малите станови, градини, крајно рационализираните сообраќајни решенија итн.... Може да ви го смени погледот на светот
Театарот е мојот мост меѓу Скопје и Истанбул

Театарот е мојот мост меѓу Скопје и Истанбул

Кога би фрлиле поглед на листата на актери што играат во претставите на Турскиот театар од Скопје, едно име за момент ќе ве збуни. Меѓу сите турски имиња и презимиња, името на Македонката Билјана Јовановска...
Бродвејскиот мјузикл Ени стигна во Македонија

Бродвејскиот мјузикл Ени стигна во Македонија

Едногодишната макотрпна работа, апсолутната посветеност и пред се безусловната љубов кон балетската уметност на кореографот Александра Никифоровски, се заслужни што в недела на големата сцена на МОБ, премиерно ќе се изведе балетската претстава Ени, работена...
„Актер на Европа“ ќе ги обединува Македонија, Грција и Албанија

„Актер на Европа“ ќе ги обединува Македонија, Грција и Албанија

Уметноста, за разлика од политиката, не познава граници, длабоко е уверен Јордан Плевнеш, писател, балканофил, иницијатор на многу културни манифестации и фестивали. Еден од тие фестивали е „Актер на Европа“, кој во Преспа се одржува...
Меѓународен Театарски Фестивал „Св. Јоаким Осоговски“

Меѓународен Театарски Фестивал „Св. Јоаким Осоговски“

Театар. Одлично место за да поминете дел од денот. Доколку сте љубител на Театарот и глумата, најтопло Ви препорачуваме да го посетите петтото издание на Меѓународниот Театарски Фестивал „Св. Јоаким Осоговски“. Фестивалот започнува во недела,...