Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: Преспа

Чуваат и заштитуваат: Ренџерите на паркот Езерани

Додека ние главно работиме преку недела и чекаме малку слободно време за да излеземе во природа, некои биле доволно среќни токму природата да им биде работното место. Во својата „канцеларија“ од 1.917 хектари, позната како... Од што всушност го заштитуваат паркот?
Ѓомлезе се прави со многу љубов, трпение и силен оган

Ѓомлезе се прави со многу љубов, трпение и силен оган

Кој не пробал ѓомлезе, не знае што пропуштил. Постои некаква тајна магија што ова навидум едноставно јадење го прави посебно. Можеби е мачниот начин на кој се прави, можеби е љубовта што е неопходна како... Како да подготвите ѓомлезе дома
„Актер на Европа“ ќе ги обединува Македонија, Грција и Албанија

„Актер на Европа“ ќе ги обединува Македонија, Грција и Албанија

Уметноста, за разлика од политиката, не познава граници, длабоко е уверен Јордан Плевнеш, писател, балканофил, иницијатор на многу културни манифестации и фестивали. Еден од тие фестивали е „Актер на Европа“, кој во Преспа се одржува...
Театарот во Преспа ги брише границите меѓу соседите

Театарот во Преспа ги брише границите меѓу соседите

  Театар на отворено се случува секоја година од 6 до 11 јули, на бреговите на Преспанското езеро каде повеќе од една деценија се одржува Интернационалниот театарски фестивал “Актерот на Европа”. Фестивалот е една од...
Со кајче низ три држави

Со кајче низ три држави

Во Европа има само три езера во чии води се спојуваат териториите на три различни држави. Едно од нив е токму во нашиот регион, Преспанско Езеро, каде што се среќаваат граничните линии на Македонија, Грција...