Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: остров
ГРЧКИ ОСТРОВ ПОД АКРОПОЛ

ГРЧКИ ОСТРОВ ПОД АКРОПОЛ

Приказна за една необична населба и нејзините жители Во 1840-тите Баварскиот Крал кој владеел со Грција ги повикал најдобрите ѕидари во земјата да изградат палата за новиот крал во новиот главен град. Ѕидарите пристигнале од... Киклади во Атина
Фолегандрос – најубавото село во Европа

Фолегандрос – најубавото село во Европа

Улиците на Санторини се пренатрупани со вљубеници во островот, но на Фолегандрос, уште еден остров од Кикладите, може да најдете слична архитектура, но без турканиците. Ова го пишува магазинот Travel + Leisure за Фолегандрос, сместувајќи...
Гиола – еден од најубавите природни базени во светот

Гиола – еден од најубавите природни базени во светот

Островот Тасос е можеби една од најпопуларните туристички дестинации во Грција. Сепак малкумина од оние кои го посетиле знаат дека во себе го крие еден од најубавите природни базени во светот – лагуната Гиола (Giola)....
Кефалонија – бисерот на Јонското Море

Кефалонија – бисерот на Јонското Море

Објективот на Балкон 3 ве води на фото прошетка низ еден од најубавите грчки острови, бисерот на Јонското Море – Кефалонија. Најголемиот и најзелениот јонски остров изобилува со прекрасни песочни плажи скриени зад џиновски карпести...
Кој е грчкиот остров што нема змии?

Кој е грчкиот остров што нема змии?

Точниот одговор  – а тоа е Анафи (an-ofis, т.е. без змии) – му беше пратен по твитер на Паоло Несполи, италијански астронаут од Европската вселенска агенција кој се наоѓа на мисија на Меѓународната вселенска станица....