Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: Охрид
Охрид, мај, езеро и рибја чорба

Охрид, мај, езеро и рибја чорба

Од дневникот на еден турист… Го сакам Охрид, иако сум од Скопје. Го сакам Охрид, особено во мај. Охрид во мај е прекрасен. Е сега, некој ќе каже дека во мај сите градови се убави...
Таинствениот жител на Охридското езеро – слатководниот рак

Таинствениот жител на Охридското езеро – слатководниот рак

Да, немојте да се чудите. Ова е помалку познат факт, но во Охридското Езеро, покрај познатите ендемски видови риба, живеат и два вида ракови, за кои јавноста знае многу малку. Овие прастари жители на Охридското...
Вулканите на Македонија

Вулканите на Македонија

Можеби многу од истите места сте ги посетиле или би можеле да ги посетите во некој друг контекст – многу од нив ќе ви ги препорачаат како нешто што мора да се види во Македонија...
Македонија во пет дена – најдобро!

Македонија во пет дена – најдобро!

Љупчо Јузмески e професионален туристички водич од Охрид. Дваесет години работел како рецепционер во охридските хотели и авто-кампови, а од 2009 година работи како лиценциран туристички водич. Како водич кој зборува пет јазици – македонски,...
Охридско езеро има свој двојник во вселената

Охридско езеро има свој двојник во вселената

Едно од многуте езера на Титан – најголемиот природен сателит на планетата Сатурн од 2010 година е наречено Охридско Езеро. Поблиску пак до Земјата е планетата Марс, каде еден од кратерите е наречен Ресен, по...
Охрид каков што ретко го гледаме – прекрасен и зиме

Охрид каков што ретко го гледаме – прекрасен и зиме

Жителите на древниот Охрид, сместен во пазувите на планините Галичица и Јабланица во југозападниот дел од Македонија, не се навикнати на остри зими. Тука се судираат медитеранската и континенталната клима, а четири милиони старото  Охридскот Езеро сместено...

Охрид, македонскиот бисер

Охрид со своите педесетина цркви, едно од најстарите и најубавите езера на светот и богатото културно и историско наследство, е туристичкиот центар на Македонија. Бисер на градот е езерото во чии чисти и длабоки води...