Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: музеј
НАУЧНИКОТ ОД ДРУГА ПЛАНЕТА – БАЛКОН 3 ВО МУЗЕЈОТ НА НИКОЛА ТЕСЛА ВО БЕЛГРАД

НАУЧНИКОТ ОД ДРУГА ПЛАНЕТА – БАЛКОН 3 ВО МУЗЕЈОТ НА НИКОЛА ТЕСЛА ВО БЕЛГРАД

Милиони луѓе се преголеми за својот град, на илјадници им е претесно во државата во која живеат, а за стотици дури и границите на континентите лесно се прескокнуваат. Сепак, на прсти може да се избројат...

Да ти нацртам: НОСИТЕЛИ НА ПРОМЕНИ – Чуварот на минатото

Заштитата на културното наследство е една од проблематичните области во земјава. Нема ниту доволно пари, ниту соодветни услови. Личното залагање на поединци спасува многу предмети да не бидат загубени. И многу приказни од минатото да... Не креваат раце, туку ги засукуваат ракавите
Музејот во малото турско село Бакси е најдобар во Европа

Музејот во малото турско село Бакси е најдобар во Европа

Селото Бакси порано познато како Бајрактар е навидум обично село во Турција во кое мирен живот водат преостанатите 480 жители кои засега не заминале во Истанбул, оддалечен 1.100 километри, главниот град Анкара оддалечен 600 километри...
Румели Хисар – тврдина со најдобар поглед кон Босфорот

Румели Хисар – тврдина со најдобар поглед кон Босфорот

Секој кој го посетил Истанбул, сигурно барем неколку пати се запрашал од каде има најубав поглед на Босфорот. Балкон3 Ви ја открива тајната како сите Ваши фотографии од протокот кој ги дели Европа и Азија...
Грчка историја, музика и храна во Атина за Денот на независноста

Грчка историја, музика и храна во Атина за Денот на независноста

Доколку сте заинтересирани одблиску да се запознаете со грчката историја, музика, но и да го почуствувате вкусот на грчката храна, Музејот Акропол е вистинското место за вас. По повод 25 март, Денот на грчката независност,...
Два пати странец

Два пати странец

Изложба на фотографии во музејот Бенаки, Атина (18-25 Септември 2012) Како што велат организаторите, изложбата ви овозможува подобро да се запознаете со „најголемите преселби и размена на население во 20 век“. Фокусирајќи се на лични...
Љубовната приказна на Ататурк и Елени – туристичка атракција

Љубовната приказна на Ататурк и Елени – туристичка атракција

  Приказната  од крајот на 19 век, за неостварената љубов помеѓу убавата  битолчанка Елени Каринте и младиот Мустафа Кемал Ататурк, кои многумина ги нарекуваат балканските Ромео и Јулија,  денес станува незаобиколна  туристичка атракција во Битола....
Во потрага по грчко-еврејски обележја во Атина

Во потрага по грчко-еврејски обележја во Атина

Со цел да ви ги претставиме еврејските обележја на Атина на Балкон3, ги побаравме архивите на Музејот на Евреите во центарот на Атина. Таму нè дочекаа со одлична вест: група од околу 600 луѓе од...