Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: манастир
Манастир Свети Пантелејмон

Манастир Свети Пантелејмон

Манастирот Свети Пантелејмон, изграден во XII век, е еден од најстарите и најзначајните манастири во Македонија. Свети Пантелејмон се наоѓа во селото Горно Нерези на осум километри југозападно од Скопје. До него може да се...
Болдеринг меѓу старите манастири во Македонија

Болдеринг меѓу старите манастири во Македонија

За качување во Македонија идеални се сиво-зелените камени ридови над Прилеп Кога пред некој ден прочитав во дневните весници дека околу 250 болдери само со помош на прстите ќе се качуваат на карпите во околината... Како се освојуваат зелените карпи
ПОСЛЕДНИОТ ЌЕМАНЕЏИЈА: ОСАМЕН ЕКОТ ОД ВЕКОВНОТО ЌЕМАНЕ НА ДОСЕ

ПОСЛЕДНИОТ ЌЕМАНЕЏИЈА: ОСАМЕН ЕКОТ ОД ВЕКОВНОТО ЌЕМАНЕ НА ДОСЕ

Досе Ангелов од селото Станци секојдневно доаѓа кај Осоговскиот манастир и ја раскажува својата животна приказна низ звукот од инструментот стар над 100 години Продорен тажен звук, како да доаѓа од некои дамнешни мачни времиња,...
Почувствувај ја Преспа

Почувствувај ја Преспа

Високи планини, котлина, езеро, остров. Синило, кое за момент ги засенува зелените површини и карпестите височини. Иако денес, ни одблиску не е она езеро кое го паметат постарите, тоа сe` уште плени и повикува за...

Матка – прегратка на природата!

Балкон 3 Ве води со чамец низ кањонот Матка, на реката Треска до пештерите Врело. Овој прекрасен кањон се наоѓа на само 15 километри од Скопје. Подводната пештера Врело е една од најдлабоките пештери во...
Бигорскиот манастир го прослави раѓањето на патронот

Бигорскиот манастир го прослави раѓањето на патронот

Бигорскиот манастир го прослави раѓањето на својот патрон свети Јован Крстител. Во манастирот голем број верници ноќта заедно со монаштвото ја минаа во бдеење па од утрината еден од најубавите македонски манастири беше полн со...
Спокојство, духовност, историја и природна убавина

Спокојство, духовност, историја и природна убавина

На 1000 метри надморска височина, во подножјето на планинскиот масив Даутица се наоѓа Свето Преображение, еден од најубавите манастирски комплекси во Македонија. Екипата на Балкон 3 го посети манастирот, кој се наоѓа во близина на...

Чудесниот мир на манастирот Трескавец

Обвиткан во мистика, изложен на дланка меѓу карпести прсти, во форма на пентагон, над Прилеп бдее манастирот Трескавец, еден од најубавите во земјата.  Месноста “Трескавец” е на 6 км северно од центарот на Прилеп и...