Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: македонски
Skopje design week – фестивал на креативноста и иновативноста

Skopje design week – фестивал на креативноста и иновативноста

Интервју со Марта Наумовска Грнарова – Македонските дизајни не заостануваат од регионалната селекција. Преку богатата програма, која вклучуваше креативни работилници, изложби, деловни предавања, експо зона, агол за храна и музика, Скопската недела на дизајнот, се...
Интервју со браќата Теофиловиќ: Песните му припаѓаат на тој што најубаво ќе ги испее

Интервју со браќата Теофиловиќ: Песните му припаѓаат на тој што најубаво ќе ги испее

Браќата Теофиловиќ (Радиша и Ратко) се едни од најпознатите изведувачи на традиционални песни од Србија, но и од сите краишта на Балканот. На репертоарот на овие уметници секогаш биле присутни прекрасни традиционални песни кое времето...
Скапоцениот камен од Македонија

Скапоцениот камен од Македонија

Не секоја земја може да се пофали дека има свој, национален скапоцен камен. Кина е позната по кинескиот жад, Австралија по австралискиот опал, Чешката Република по чешкиот гранат, Колумбија – по колумбискиот смарагд, балтичките земји...