Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: легенда
Ѓаволски ѕид

Ѓаволски ѕид

Среде оваа пустелија во светиниколско која повеќе наликува на некоја далечна долина во Авганистан отколку на Македонија, се крие прекрасна легенда. Досега ја немало во јавноста, но затоа тука сме ние, за да ви ја... прекрасна легенда!
„Скаменетите свадбари“ во Куклица

„Скаменетите свадбари“ во Куклица

Помина најдолгиот месец во годината. Гледајќи го сонцето, кое што деновиве иако со „заби“ ни е постојан придружник, можам слободно да кажам дека пролетта ни е блиску. Токму поради тоа сметам дека е време да... Легенда или природен феномен
Пештера од приказните, легендите и „Господарот на прстените“

Пештера од приказните, легендите и „Господарот на прстените“

Пештерата Пешна, се наоѓа на 6 километри од Македонски Брод на регионалниот пат кој води кон Самоков и е една од најатрактивните природни убавини во Македонија, од кои голем дел за жал не се откриени....

ДЕВОЈКИНА КУЛА – БОСФОРСКИОТ БИСЕР

Историската Девојкина кула, или Леандрова кула е еден од симболите на Истанбул и претставува олицетворение на тајните на водата – љубовта и митот. Како едно од најромантичните и најмистериозните места во Истанбул, малата кула била...
Спокојство, духовност, историја и природна убавина

Спокојство, духовност, историја и природна убавина

На 1000 метри надморска височина, во подножјето на планинскиот масив Даутица се наоѓа Свето Преображение, еден од најубавите манастирски комплекси во Македонија. Екипата на Балкон 3 го посети манастирот, кој се наоѓа во близина на...