Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: култура

Да ти нацртам: НОСИТЕЛИ НА ПРОМЕНИ – Чуварот на минатото

Заштитата на културното наследство е една од проблематичните области во земјава. Нема ниту доволно пари, ниту соодветни услови. Личното залагање на поединци спасува многу предмети да не бидат загубени. И многу приказни од минатото да... Не креваат раце, туку ги засукуваат ракавите
Балкон3 интервју со Раби Абу Калил – човек што ги премостува културите

Балкон3 интервју со Раби Абу Калил – човек што ги премостува културите

Секоја култура е мултикултурна, уште откако човекот ја напуштил Африка и се проширил низ целиот свет. Верувањето во чисти култури е на некој начин фашизоидно, вели музичарот со потекло од Бејрут, додавајќи дека и слепото... Традицијата денес била револуција вчера
Меѓународен Театарски Фестивал „Св. Јоаким Осоговски“

Меѓународен Театарски Фестивал „Св. Јоаким Осоговски“

Театар. Одлично место за да поминете дел од денот. Доколку сте љубител на Театарот и глумата, најтопло Ви препорачуваме да го посетите петтото издание на Меѓународниот Театарски Фестивал „Св. Јоаким Осоговски“. Фестивалот започнува во недела,...
Мустаќи туризам во Истанбул

Мустаќи туризам во Истанбул

Турскиот град Истанбул привлекува милиони туристи секоја година, но сите не доаѓаат за да разгледуваат споменици, богата култура и историја. Турскиот мeгалополис однеодамна е познат и како место каде мажите може да си пресадат мустаќи....
Нашата цел е да го направиме светот побезбедно и посигурно место за сите

Нашата цел е да го направиме светот побезбедно и посигурно место за сите

Интервју со Робин Лернер, заменик – помошник секретар во Министерството за образование и култура на САД. Г-ѓо Лернер, повеќе од 300.000 странски државјани влегуваат во САД преку Програмата за размена на студенти (J-1 visa). Очигледно...

Тетовското Кале – симбол на градот под Шара

Тетово, град сместен  под живописната Шар Планина, место каде од секогаш се испреплетувале различни култури, религии, народи. Во репортажата на Балкон3 дознајте нешто повеќе за историјата, традицијата и културните обележја на Тетово. Најкомплексен културен објект...