Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: Јапонија
“SAKURA ZENSEN” – КОГА ЌЕ РАСЦВЕТААТ ЈАПОНСКИТЕ ЦРЕШИ ВО СКОПЈЕ

“SAKURA ZENSEN” – КОГА ЌЕ РАСЦВЕТААТ ЈАПОНСКИТЕ ЦРЕШИ ВО СКОПЈЕ

Кога ќе расцветаат јапонските цреши посетуваат на шармантни сцени од бајките, имаат нешто повеќе од само обична убавина… може да се каже дека тоа е чудо на природата.Црешите имаат посебно место во јапонската култура. Расцветувањето...
Јапонски „Но“ театар: еден актер, празна сцена, илјада претстави

Јапонски „Но“ театар: еден актер, празна сцена, илјада претстави

Сме слушале многу приказни (или митови) за јапонската култура на минимално искористување на непосредната околина, за тоа дека не се користи ништо повеќе од неопходното, па оттаму малите станови, градини, крајно рационализираните сообраќајни решенија итн.... Може да ви го смени погледот на светот

10 лица на Скопје – како 10 различни страни на светот

Секој поголем град има многу лица. Некои делови од него изгледааат како да се во друг град, во друга држава, дури и на друг континент. Светските урбанисти сметаат дека градовите во последниве 50 години се`... Цело е кога има се
`Kumihimo’, ‘Marudai’, ‘Kusakizome` –  Јапонски техники за рачно бојадисување

`Kumihimo’, ‘Marudai’, ‘Kusakizome` – Јапонски техники за рачно бојадисување

Во Сули Ан, во организација на Амбасадата на Јапонија во Виена, која ја покрива и Македонија се оддржа работилница за традиционални јапонски ракотворби и техники за рачно бојадисување на ткаенини. Работилницата е предводена од професорката...