Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: изложба
Македонскиот уметник Зоран Попоски изложува во Њујорк

Македонскиот уметник Зоран Попоски изложува во Њујорк

Македонскиот дигитален уметник Зоран Попоски ќе биде дел од меѓународна изложба во галеријата Виридијан во Њујорк, која ќе биде отворена од 2-20 јули 2013 година. Изборот на делата за изложбата го направи познатата кураторка Елизабет...
Jоко, Ленон, Тито

Jоко, Ленон, Тито

Една специфична концептуална уметница, еден легендарен музичар и еден државник, сите припадници на различни култури, се дел од приказната која  покажа дека поуниверзална идеја од мирот нема. Приказната за уметничката акција Акорнс која јa реализирале...
ФОТО ИЗЛОЖБА НА ИЛИНА АРСОВА – УМЕТНИК, АЛПИНИСТ

ФОТО ИЗЛОЖБА НА ИЛИНА АРСОВА – УМЕТНИК, АЛПИНИСТ

За одбележување на Интернационалниот ден на за елиминирање на насилството врз жената, во понеделникот во Музејот на град Скопје официјално беше отворена фото изложба на Илина Арсова, ликовен уметник, но истовремено и прва жена –...
Два пати странец

Два пати странец

Изложба на фотографии во музејот Бенаки, Атина (18-25 Септември 2012) Како што велат организаторите, изложбата ви овозможува подобро да се запознаете со „најголемите преселби и размена на население во 20 век“. Фокусирајќи се на лични...
„МАКЕДОНСКИ УБАВИНИ“ ВО PALAIS PORCIA ВО ВИЕНА

„МАКЕДОНСКИ УБАВИНИ“ ВО PALAIS PORCIA ВО ВИЕНА

Изложба на македонскиот сликар Павле Кузманоски во Виена, Австрија од 05.06.2012 – 14.06.2012 во Palais Porcia, објект во сопственост на Австриската влада во строгиот центар на Виена. Изложбата е насловена „Македонски Убавини“, ili Ausstellung „Mazedonische...
Блиску, а сепак далеку

Блиску, а сепак далеку

Интервју со Сергеј Андреевски, ликовен уметник Сергеј Андреевски, македонски ликовен уметник од средната генерација, најмалку време поминува во своето родно Скопје. Вистински глобтротер е и изложува низ целиот свет. Сепак, иако за себе тврди дека...
Во Националната галерија отворена една од најзначајните изложби во Грција

Во Националната галерија отворена една од најзначајните изложби во Грција

На изложбата можат да се видат досега непознати уметнички скапоцености од колекцијата на Националната галерија, повоениот период и современата уметност. Пикасо, Рембрант, Делакроа, Гикас, Царухис, Моралис, кои чекаа во магацините на Галеријата сега се изнесени...
Биеналето во Истанбул со наслов “Untitled”

Биеналето во Истанбул со наслов “Untitled”

За оние љубители на уметноста кои го посетија Истанбул минатиот месец, Истанбулското биенале им ги отвори вратите. Вратите на Биеналето, беше организирана од Фондацијата за култура и уметност на Истанбул (IFCA) и се одржа во...