Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: џамија
На Рамазан Бајрам во најстарата џамија во Скопје

На Рамазан Бајрам во најстарата џамија во Скопје

Како му изгледа молитвата за Рамазан Бајрам на некој што потекнува од христијанско семејство? Веројатно слично како Велигден, но без жените, за кои знаеме дека според верските правила не се молат во храмовите.  Немам некое...
Воздра! Од Сараево…:)

Воздра! Од Сараево…:)

“Воздра. Ша има?”- вака се поздравува “рајата” во Сараево. И мене ме пречекаа со овој поздрав иако не сум дел од “рајата” и за прв пат сум во Сараево. Но, мојот домаќин дефинитивно e “раја”... Побрзај пополека

Странци во сопствениот град

Кога ќе видите група од педесетина луѓе, кои заинтересирано слушаат туристички водич и ревносно фотографираат се наоколу, сигурно ќе си помислите: „еј, некои странски туристи одлучиле да го посетат Скопје“. Сепак во нашиот случај не...
Мустафа-пашина џамија

Мустафа-пашина џамија

Мустафа-пашината џамија е главниот симбол на исламската архитектура во Скопје. Импозантен објект кој плени со својата убавина. Се наоѓа на видно место спроти Калето, меѓу два исто така особено значајни културно – историски споменици на...
Султан-Муратова џамија

Султан-Муратова џамија

Султан-Муратовата џамија е најстарата зачувана џамија во Скопје, а веројатно и на Балканот. Преживеала два пожара, меѓу кои и оној на Пиколомини и земјотресот од 1963 година, но останала гордо да сведочи за отоманската историја...
10 факти за Истанбул, градот што флертува на два континенти

10 факти за Истанбул, градот што флертува на два континенти

Истанбул! Местото што ги исполнува сите желби на светот и ви ги отвора портите кон непроценлива убавина, историја, шопинг и флерт на два континенти. Главниот град на 3 империи ќе ве освои бидејќи е многу... Над 3.000 продавници во Капали чаршија

Вкусете го Истанбул во само шест часа

Сте се нашле ли некогаш „заробени“ на аеродромот во некој голем град чекајќи со часови да дојде времето за вашиот лет? Додека сте се наоѓале на ничија земја сигурно сте го гледале градот низ прозорците...
Еминону – еден друг свет

Еминону – еден друг свет

Најголемата туристичка атракција на Истанбул. Центар на Османлиската империја, срцето на Истанбул. Поранешен главен град на Источен Рим и Византија. Преку ден брои над 2 милиони жители велат луѓето со кои разговаравме, навечер бројката се...
Прошетка низ Отоманското наследство на Скопје

Прошетка низ Отоманското наследство на Скопје

Екипата на Балкон 3 во неделата имаше можност да присуствува на еден навистина несекојдневен и интересен настан. Станува збор за тричасовна прошетка низ Отоманското наследство на Скопје, која за сите заинтересирани бесплатно ја организира археологот...