Водич низ СКОПЈЕ
Постови означени со: балкан

Осум апсурди на балканскиот големодржавен национализам

(Иако ги има милиони, односно сето тоа е еден голем апсурд, но сепак…) 1. Секоја балканска држава смета дека треба да биде поголема од што е, до таа мера што би ни бил потребен барем... Сите имаат замислен непријател, масони, илуминати..
Ѓомлезе се прави со многу љубов, трпение и силен оган

Ѓомлезе се прави со многу љубов, трпение и силен оган

Кој не пробал ѓомлезе, не знае што пропуштил. Постои некаква тајна магија што ова навидум едноставно јадење го прави посебно. Можеби е мачниот начин на кој се прави, можеби е љубовта што е неопходна како... Како да подготвите ѓомлезе дома
Добри вицови од Балканот

Добри вицови од Балканот

1. Германец, Французин, Англичанец и Грк коментираат за сликата на Адам и Ева во Еденската градина. Германецот вели “Погледнете ги овие совршени тела, таа е висока и русокоса, тој е атлетски граден и мускулест… сигурно... Што има за ручек, ми се јаде

10 лица на Скопје – како 10 различни страни на светот

Секој поголем град има многу лица. Некои делови од него изгледааат како да се во друг град, во друга држава, дури и на друг континент. Светските урбанисти сметаат дека градовите во последниве 50 години се`... Цело е кога има се
Шест едноставни совети за промовирање на локалниот туризам на Балканот

Шест едноставни совети за промовирање на локалниот туризам на Балканот

Прашајте кој било градоначалник во регионов за неговите/нејзините стратегии за локален развој и секој од нив особено ќе го истакнат значењето на туризмот. Скоро сите општини во регионот, урбани и рурални, го имаат туризмот при... Не се занесувајте со скапи проекти
Грчка сарма

Грчка сарма

На Балканот многу имиња на јадења, обичаи и слично носат називи на соседни држави и поради тоа се претпоставува дека се типични за нив. Но, често се случува она што кај нас го носи името...
Гласајте за најдобриот краток филм на Балканот

Гласајте за најдобриот краток филм на Балканот

Онлајн фестивалот за кратки филмови, altcineAction, е веќе започнат! Без разлика што Балканот е релативно мало место, Алтсин уште еднаш докажа дека овие земји се преполни со способни и креативни младинци. Како што претходно напоменавме,...
Бидејќи ова не е Холивуд, ова е Балканот

Бидејќи ова не е Холивуд, ова е Балканот

Балканскиот филм на дланка. „Битката“ со холивудските блокбастери може да почне. Балкон3 Ви ја претставува филм и видео платформата Алтсин, проект целосно и непоколебливо посветен на промоција на балканската кинематографија. Организирање интернет фестивали, новости и...

Балкон3 рецепт за појадок: Гибаница

Гибаницата најчесто се јаде за доручек, но гурманите не ја одбегнуваат во било кое време од денот. Се јаде со кисело млеко, но може и со свеж зеленчук, домат или краставица, или пак кога веќе...
Балкански инвеститорски форум

Балкански инвеститорски форум

Иноватори и инвеститори од регионот, но и од западна Европа, Турција и Израел, ќе допатуваат на регионалната конференција во Скопје што ќе се одржи на 18 и 19 Април. На едно место ќе се соберат...