Водич низ СКОПЈЕ

Старата скопска чаршија

Старата скопска чаршија е едно од најживописните места во Скопје и најчест мотив на разгледниците од градот. Чаршијата била градски центар за трговија уште во XII век, а денеска е центар на културните збиднувања и на ноќниот живот во Скопје. Во чаршијата доминира исламската архитектура, претставена преку џамиите, амамите, ановите, но има и неколку цркви.

Утринско кафе во Старата чаршија е ритуал за голем број скопјани

Дуќан за килими

Во Старата чаршија се прават најубавите ќебапи во Скопје

Чифте Амам, изграден во XV век, некогаш бил јавна бања, а денес уметничка галерија

 

 

 

Коментари