Водич низ СКОПЈЕ

ШТО АКО НИЕ ДОБИЕМЕ!

Специјалната голема награда за новогодишната лотарија во Турција оваа година изнесува фантастични 40 милиони лири. Дали овие 40 милиони турски лири, или 21 милиони американски долари или 16 милиони евра, кои се сон на милиони граѓани и дополнителна надеж на новогодишните очекувања, ќе го пронајдат сопственикот на среќното ливче, засега е рано да се каже. Но она што се знае, е дека лозовите се речиси распродадени, само малку останаа до извлекувањето на 31 декември. Надлежните велат дека ако од овие 40 милиони лири, ако од нив се направи спој од најмалите банкноти од по пет лири, тогаш ќе се добие лента долга од Истанбул до Атина. Ако пак се направи купче од банкноти од 200 лири, тогаш ќе тежи 226 килограми.

Секако дека ако сакаш да бидеш добитник на оваа награда од 40 милиони лири, треба да купиш цел лоз. Наградата се намалува зависно од тоа дали сте купиле половина или четвртина ливче. И секако, шансата е ваша, не се знае дали ќе има еден или повеќе добитници!

Во Турција, лозовите на Националната Лотарија со наслов „Што ако ние добиеме“ со години се редовен посетител на џебовите на граѓаните, особено оние за новогодишното извлекување.

Со големо исчекување и секако со ограничена надеж, многумина од нас трчаат да седнат пред телевизорите да го гледаат во живо извлекувањето на последниот ден од старата година. Кога сме зафатени со славење на Новата Година до рано наутро и не сме можеле да го гледаме извлекувањето, првото нешто што го правиме кога ќе се разбудиме е проверката на броевите на ливчињата кои ги бараме низ џебовите, чантите или на некое друго безбедно место, а резултатите ги гледаме на интернет или од весниците…

И оваа година познатото сценарио нема да се смени. Како што надежите и сништата остануваат во нас се додека сме живи, сонот „Што ако и ние добиеме“ не не напушта… Дури и за оние кои добиваат утешна награда која е еднаква на парите што ги дале за купување на ливчето.

Продавачите на ливчињата на многу места во Истанбул упорно ги нудат и на оние кои немаат намера да купат со зборовите: „избери едно, сега е твој ред да добиеш“. Пред некои, пак, има долги редици, ги има и пред продажните места за кои се верува дека носат среќа..

Ако ме прашуваш… Неодамна гледајќи го мојот хороскоп во еден магазин, во кој многумина од нас не веруваат ама не можат да престанат да го читаат, видов дека за мојот знак пишува: „Ова е вашиот среќен ден што се однесува до парите“. Каква коинциденција! Истиот ден во мал рибен ресторан на брегот на Мраморното море во Силиври, каде што бевме со група пријатели, некој, среде ладниот зимски ден, тропна на вратата… Влезе продавачот на лозови. Тој ги држеше ливчињата во рака, а јас му довикнав: „Едно половина ливче ве молам“.. И така, сега тоа половина ливче од девет турски лири е во мојот џеб. Со надеж го чека 31 декември… „Што ако јас добијам?“ За тоа ќе зборуваме подоцна, секако ако ме најдете некаде овде… Со среќа на тебе, со среќа на сите нас!

Мине Есен Ергур

Коментари