Водич низ СКОПЈЕ

„Шарениот град“ на Рајна совршен за летна авантура

TR GR EN

Летно попладне во малото гратче Stein am Rhein ( во превод Камен на Рајна) во кантонот Шафхаузен во Швајцарија. Сонцето пече силно и пополека ги брка туристите да бараат сенка под некое дрво, во некое кафуле или во бар во стариот дел од градот. Високите средновековни објекти со своите прекрасни фрески и мозаици го измамуваат погледот на туристите. Всушност така и ќе дознаете кој е локалец, а кој само посетител во ова необично место. Вторите секогаш со подзината уста ја набљудуваат играта на бои на фасадите од градот, секоја наредна поубава од претходната. Летното сонце всушност им прави услуга бркајќи ги во тесните улички каде може да откријат некој убав ресторан или пак дуќан со рачно изработени предмети. Sten am Rhein е град во кој ќе се заљубите на прв поглед, а не залудно многумина посетители го нарекуваат “шарениот град“.

DSC00221

Во меѓувреме локалните жители  имаат поинаква замисла како да се справат со жештината. Можете да ги приметите како трчаат наоколу по градот облечени во костими за капење обидувајќи се што побргу да стигнат до мостот на влезот од градот. И ние тргнуваме во правец на мостот. Пред него дузина деца се подготвуваат да скокнат во Рајна од височина од неколку метри. Децата се наредени од едната страна и чекаат знак од нивниот пријател кој проверува на другата страна да не случајно под мостот поминува некој брод. Одеднаш дава знак дека се е во ред по што  младите скокаат од мостот, еден по еден. Секој се обидува на што поатрактивен начин да скокне во прекрасната Рајна која ако гледате од мостот ќе забележите дека има кристално чиста вода.

Брзата река ги носи капачите кон брегот, а тие по само неколку минути повторно се на мостот, каде пред очите на десетици љубопитни туристи изведуваат аматерски скокови во вода. Уживајте во галеријата на Балкон3 од скоковите во реката Рајна и од шарениот град Stein am Rhein.

DSC00267 DSC00214  DSC00227 DSC00233 DSC00235 DSC00247 DSC00249 DSC00253 DSC00261 DSC00262 DSC00264

Коментари