Водич низ СКОПЈЕ

Самит на фотографи – Лесковац, Србија

EN

По трет пат во оваа декада, Фото Клубот „Лесковац“ со поддршка од Градот Лесковац организира самит на фотографи од просторите на поранешна Република Југославија. Темата на овогодинешниот самит кој ќе се одржи во период од 10ти до 13ти октомври ќе бидат младите, или поконкретно работа со млади, унапредување на програмите за млади и можностите за соработка на програмите за млади.

dsc_0585
„Уверени сме дека темата на Самитот е актуелна и дека презентираните информации и примери на добра пракса ќе не одведат кон препознавање на потребите за воспоставување партнерства.“ – изјави Александар Стаменковиќ, менаџер на програмите од култура во Фото Клубот „Лесковац“.

Учеството на на Самитот на фотографи го потврдија фотографи од сите републики од некогашната Југославија, кои со заедничко искуство и презентации, фото организации како и состаноци ќе се потрудат да бидат донесени конкретни заклучоци и програми за соработка на крајот на Самитот.
ExYU najava
Во одличниот план на организаторот е предвидено и снимање на природните убавини на кањот на реката Вуќјанка, како и традиционални етно мотиви од околината на Лебане. Тоа што навистина ја краси оваа манифестација е „Црвеното Село“ – селото Локошинце. Фотографиите од ова патување ќе бидат изложени со цел да се претстави туристичкиот потенцијал и природните убавини на Јабланичкиот округ.

Сигурни сме дека сите посетители ќе се забавуваат и ќе научат уште нешто повеќе разменувајќи искуства и приказни со нивните колеги и пријатели. А доколку и Вие ја сакате фотографијата, а се немате пријавено на нашиот фото натпревар, сторете го тоа што е можно поскоро и добијте шанса да освоите прекрасен фото апарат.

Благоја Стаматовски

Коментари