Водич низ СКОПЈЕ

Парче демократија за сите – DOCPIE

Здружението Граѓански Центар за Оддржлив Развој ЕГРИ од Крива Паланка е едно од ретките граѓански асоцијации од руралните македонски општини, кои активно се вклучени во интернационални активности – вмрежувања, партнерства и во имплементација на проекти финансирани од различни европски фондации.

evropa za gragjanite2

Во рамките на ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Македонија-Бугарија, во партнерство со Фондацијата СТРАТОС од Белица го имплементираше проектот „Интегриран развој на човечките ресурси во прекуграничниот регион Македонија и Бугарија“ (12.2013- 12.2014), во кој беше извршено истражување на образовните прилики во регионот, можностите и условите за студирање во регионот, мобилност на населението за образование и барање на работа, итн. Проектот резултираше со креирање на Стратегија за развој на човечките ресурси во прекуграничниот регион и промоција на е-платформа за активните баратели на работа.

Во Програмата Млади во акција (12.2013 – 07.2014) беше имплементиран проектот „Руралните млади ја обединуваат Европа“, во рамките на кој Здружението ЕГРИ и Крива Паланка беа успешни домаќини на тренинг сесијата, на која учествуваа преку 30 претставници од 15 различни европски држави.

Во рамките на програмата Европа за граѓаните. Здружението ЕГРИ е партнер на мрежата од 14 различни субјекти од европски држави во имплементација на проектот „Democratic ownership and Civil Participation in Europe„ .

evropa za gragjanite3

Проектот се финансира во рамките на програмата Европа за граѓаните. Носител на проектот е словенечкото здружение Друштво за рурален развој ЛАЗ од Шмартно при Литија, а партнери се – Здружение за развој на спорт, туризам и култура – ASCT Turia Bálványos од Романија, Општина Кистарча/Унгарија, Унгарско културно уметничко друштво „Arany János” од Копачево/Хрватска, Gmina Radomyśl nad Sanem/ Полска, Институт за регионален развој Новохрад/Словачка, Jugend- & Kulturprojekt e.V. / Дрезден, Германија , Општина Бачка Топола/Србија, Оmilos Unesco Serron Ellados Serres/ Серес, Грција, Општина Серес/Грција, Општина Велико Трново/Бугарија, Општина Верона/Италија, СRDLS/Албанија, Универзитет за економија и технологија Будимпешта/ Унгарија и Здружението Граѓански Центар за Оддржлив Развој ЕГРИ од Крива Паланка.

Првиот настан “ВОЛОНТЕРСКА АКАДЕМИЈА” на DOCPIE проектот се оддржа во Дрезден, Германија во периодот од 8 до 10 мај организиран од германскиот партнер Jugend-& Kulturprojekt e.V. “ВОЛОНТЕРСКАТА АКАДЕМИЈА” – состанокот кој коинцидираше со неделата на Европската Унија 2015 и претставниците на останатите 14 партнери од проектот DOCPIE project имаше презентации, работилници и дискусии на тема на волонтеризмот како иницијатива на ЕУ што поттикнува активено Европско граѓанство ицивилен ангажман.

На почетокот на настанот, се оддржа состанок на проектниот управувачки комитет на кој се дискутираше за прогресот на проектот DOCPIE, и задачите на секој од партнерите. Централен момент на настанот беше и саемот во Дрезден насловен како “СЛЕДЕН ЧЕКОР”, каде локалните жители, особено младите луѓе од Дрезден и поширокиот Саксонски регион беа поканети да бидат информирани за волонтерството во локалните, регионалните и националните организации што нудат младинска партиципација и граѓански ангажман.

Коментари