Водич низ СКОПЈЕ

РУМЕЛИ ФЕСТ – Прв фестивал на турски јазик

Наум Петрески, Благоја Груевски, Благица Павловска, Сузана Гавазова, Азиз Мурати, Енес Сефери, Каан Мазхар се само неколкумината пејачи кои на 11 Април, во Универзалната сала, ќе учествуваа на првото издание на фестивалот на турски јазик `Румели фест`. Покрај домашните естрадни уметници на фестивалот ќе учествуваат и познати пејачи од Турција. Според организаторот Адил Алуш, целта на фестивалот е промовирање на богатата турската музика од Македонија. “Веруваме дека и сите етнички заедници во Македонија можат многу убаво да пеат на турски. Автентичните румелиски песни ќе бидат испејани во модерен стил. Во наредните години, успешниот проект планираме да го промовираме во балканските земји и секако во Турција”, изјави Адил, за порталот Балкон3.

Дамата на македонската фолк музика Благица Павловска ќе ја пее познатата румелиска песна `Рамизем`, Наум Петрески пак, ќе ја испее најомилената песна на Ататурк. Другите песни, остануваат тајна.

Спонозори на фестивалот се Амбасадата на Република Турција во земјава, Турскиот Културен Центар Јунус Емре, ТАВ, Рамсторе, Turkish Airlines идр.

Коментари

Тагови: