Водич низ СКОПЈЕ

Различни култури и звуци на иста сцена

На први септември на плоштадот Македонија во Скопје, голем број балкански земји, преку музика ќе ја промовираат својата култура, сите заедно на иста сцена. Уметниците од земјите учеснички на концертот ќе учествуваат со најубавите мелодии од својата традиционална музика. Одличните традиционални песни ќе бидат придржувани од симфониски оркестар. Организатор на Балканскиот фестивал е Турската Државна Телевизија ТРТ.

Најпознатите музички ѕвезди на Балканот, првпат пеејќи во дуети ќе ги фасцинираат љубителите на народната музика. На фестивалот ќе учествуваат: Есма Реџепова и Исмаил Лумановски (Македонија), Ханка Палдум (Босна и Херцеговина), Георги Христов и Теодосиј Спасов (Бугарија), Ирма Либахова (Албанија), Христо Пападопулос (Грција), Мирко Свендо (Хрватска), Шкурте Фејза (Косово) и Сузан Кардеш, Шукрије Туткун и Серкан Чагри (Турција).

Есма Реџепова

Сузан Кардеш

Фестивалот ќе го преставува заедничкиот глас на Балканските земји, ќе биде вечер каде ќе се состанат различностите и сличностите. Јазик на фестивалот ќе биде јазикот на пријателството.

Коментари