Водич низ СКОПЈЕ

Признание за Тео Ангелопулос во Атина, Солун и Лариса (24-30.01.2013)

TR GR EN

Грција одбележува една година од смртта  на овој голем филмски режисер и му оддава почест преку серија специјални прикажувања на сите негови дела во кината во трите најголеми градови во земјата.

Филмската панорама ќе се прикажува во неколку кина и културни простори во Атина, во Ster Cinemas во Солун (населба Пилеа) и во Hatziyiannio Cultural Centre Auditorium во центарот на Лариса. Сите филмови имаат превод на англиски, освен  “The Hunters” (Ловци) кој е титлуван на француски.

 

Тео Ангелопулос (роден 1935 во Атина) се сретна со “Вечноста” на 24ти јануари 2012 кога беше удрен од мотоцикл при една прошетка близу Пиреа, каде работеше на третиот филм од трилогијата започната со “The Weeping Meadow” (Расплаканата Ливада) во 2003. Проекциите во негова чест започнуваат токму на овој датум, а во исто време ќе се одржи помен на главните атински гробишта каде беше погребан минатата година.

Ангелопулос се смета за еден од водечките современи европски кинематографи, секако е најпознатиот грчки филмски режисер кој има добиено безброј награди во текот на неговата долга и плодна кариера.

Блескав момент во неговата кариера, Златна Палма во Кан “Eternity and a day” (Вечност и еден ден), 1998

На свој специфичен начин користеше “маглива” природа како симбол на трауматични политички настани и нивното влијание на поделените општества. Неговата порака одразуваше став на борба против неправдата, бидејќи ја имаше болно искусено за време на Грчката Граѓанска Војна (1944 – 1949) и нејзините долготрајни последици, Студената Војна и потоа Железната Завеса која се спушти долж северните граници на Грција.

The suspended step of the Stork (Бавниот чекор на штркот)

Регионот на западна Македонија во Грција, а особено градот Лерин, беше негово омилено место за снимање на филмови кои добиваа меѓународни награди, како што се “The Bee-Keeper” (Пчеларот),1986, “Landscape in the Mist” (Пејсаж во магла),1988, “The suspended step of the stork” (Бавниот чекор на штркот),1991 and “Ulysses’ Glance” (Погледот на Улис),1995.

Лерин (заднина за “The Bee-Keeper” – “Пчеларот”)

Неговата работа беше збогатена преку долгорочната соработка со италијанскиот романописец, сценарист и поет Тонино Гуера, исклучителниот директор на фотографија Јоргос Арвантис и брилијантната композиторка Елени Караиндру.

Распоред на филмските проекции (сите во Атина, освен ако не е поинаку наведено):

24/01/13 18:00 Days of ’36 (1972) Atlantis (Hall 2)

24/01/13 19:20 & 22:20 Ulysses’ Gaze (1995) Cine Paradisos

24/01/13 19:30 The Weeping Meadow (2003) Hatziyiannio Cultural Centre, Larissa

24/01/13 19:45 & 22:30 The suspended step of the stork (1991) Gazarte

24/01/13 20:00 The travelling players (1975) Titania Cinemax

24/01/13 20:30 Voyage to Cythera (1983) Microcosmos

24/01/13 20:30 Landscape in the mist (1988) Nana (Hall 3)

24/01/13 21:00 The Hunters (1977) French Institute of Athens (“Teo Angelopoulos” auditorium)

24/01/13 22:10 Dust of Time (2008) Ster Cinemas, Thessaloniki (Hall 5)

24/01/13 22:30 Reconstruction (1970) Petit Palais

24/01/13 22:40 The Bee-keeper (1986) Danaos (Hall 2)

25/01/13 17:00 Athens, return to the Acropolis (short movie, 1980) Titania Cinemax

25/01/13 17:00 The Broadcast (short movie, 1968) Titania Cinemax

25/01/13 19:20 & 22:20 Ulysses’ gaze (1995) Cine Paradisos

25/01/13 20:30 Voyage to Cythera (1983) Microcosmos

25/01/13 22:00 Reconstruction (1970) Titania Cinemax

25/01/13 22:10 Dust of Time (2008) Ster Cinemas, Thessaloniki

26/01/13 12:00 The travelling players (1975) Titania Cinemax

26/01/13 17:00 The Broadcast (short movie, 1968) Titania Cinemax

26/01/13 17:00 Athens, return to the Acropolis (short movie, 1980) Titania Cinemax

26/01/13 19:30 Megalexandros (1980) Teniothiki Lais

26/01/13 21:30 Eternity and a Day (1998) Cine Paradisos

26/01/13 22:00 Voyage to Cythera (1983) Titania Cinemax

27/01/13 12:00 Megalexandros (1980) Titania Cinemax

27/01/13 17:00 The Broadcast (short movie, 1968) Titania Cinemax

27/01/13 17:00 Athens, return to the Acropolis (short movie, 1980) Titania Cinemax

27/01/13 21:30 Eternity and a Day (1998) Cine Paradisos

28/01/13 20:00 The travelling players (1975) Cine Paradisos

29/01/13 20:00 & 22:00 Reconstruction (1970) Cine Paradisos

30/01/13 21:00 Voyage to Cythera (1983) Cine Paradisos

Реконструкција (Reconstruction)

Voyage to Cythera (Патување до Китера)

За повеќе информации за Тео Ангелопулос, неговата биографија, филмографија и карактеристики:

http://www.theoangelopoulos.com/main.htm

Софија Николау

 

 

Коментари