Водич низ СКОПЈЕ

Премиера на Скопје ремикс

Македонската публика на 30 март премиерно ќе може да го види долгонајавуваниот музичко-филмски омнибус Скопје Ремикс. Проектот составен од девет кратки филмови на кој работеa дел од најавангардните млади режисери, меѓу кои Борјан Зафировски, Даријан Пејовски, Ѓорче Ставрески, Срѓан Јаниќијевиќ, Огнен Димитровски , Саша Станишиќ,Вардан Тозија, Синиша Ефтимов и Бојан Трифуновски .

Според авторите, главна движечка сила на овој филм е неуништливиот дух на Скопје. Иако Скопје нема свои суперхерои какви што имаат Готам Сити -Бетмен и Метрополис -Супермен, сите негови граѓани се своевидни суперхерои. Наспроти сите економски и други ограничувања со кои се соочени послениве 15 години, тие секогаш успеваат да изнајдат начин да се забавуваат, да се вљубуваат, да искусат малку радост и среќа и да ја изиграат тмурната реалност што постојано им ја наметнуваат светските збиднувања.

Од денес на страница на ПМГ рекордингс  за бесплатно симнување е достапен и официјалниот саундтрак работен од поголем број на бендови и музичари.

Коментари