Водич низ СКОПЈЕ

Предраг Луциќ и Борис Дежуловиќ – „Мелодии на кома и Комора“

EN

Тешко дека нешто поголемо од игла можеше да собере неодамна во загрепското кафуле „Но сикирики“, каде што една сабота навечер се собраа повеќе од стотина души, желни за слушање на „Мелодиите на кома и Комора“ во изведба на Предраг Луциќ и Борис Дежуловиќ.lucic_dezulovic_melodije

Опасно уиграниот двоец  ја одушеви публиката, но ништо помалку и не се очекуваше. Вреди да се спомне и дека толку позитивна енергија кај публиката, при што ова за енергијата не го кажуваме само како изџвакана флоскула, долго време немаме видено на едно место. Мала екипа на нашите пријатели од сајтот Лупига, се најде во „Но сикирики“ и ги забележаа и монтираа „Мелодиите на кома и Комора“ од студиото ЛуДеж. За почеток уживајте во една дваесетминутна снимка.

„Ви благодарам што се оствари прогнозата на еден мој пријател кој рече дека поради прекрасните временски прилики во Загреб овде вечерва ќе има многу помалку луѓе отколку што очекувавме“, започна првиот глас на овој дует, Предраг Луциќ, па веднаш, без непотребно одолговлекување, заедно со „Оној Десно Од Луциќ Што Само Отвара Уста“, почна со првата нумера, напоменувајќи дека се работи за најстарата песна што ја изведуваат. Имено, „Еурославија“ е напишана дамнешната 1994 година и е објавено во денес покојниот Feral Tribune, а на кој не потсети Дежуловиќ со маицата на која е истакнато добро познатото лого на Ферал.big_velika

Тоа беше само вовед во фантастичната вечер во „Но сикирики“, од каде, како што забележавме, никој не си отиде незадоволен. Речиси три часа Луциќ&Дежуловиќ ги одушевуваа оние кои ја имаа таа среќа да влезат во ова загрепско кафуле, а во вистински опсежниот репертоар се најде место и  Дежуловиќ да прочита нешто од својата збирка песни со разурнувачка моќ, насловена како „Песни од Лора“ http://www.lupiga.com/vijesti/pjesme-iz-lore

Со оглед на темата, која покрај ќирилицата, најмногу ја разорува хрватската јавност во последните месеци, секако не беше заобиколена ниту своевидната посвета на иницијативата „Во име на семејството“ и на нејзините бројни симпатизери во вид на стиховите: „Во Вселената се е чисто, Истото не се стреми кон исто; Таму нема друго лице, Космосот не е педериште“ која исто така е своевремено објавена во Ферал под наслов „ЗНАСА лансира ХДЗ-овци во вселената затоа што таму нема хомосексуалци“. Не се секирајте не е заобиколен ниту Марко Перковиќ Томсон, на чија музика случнавме неколку препеви, како на пример „Мој Дилане побратиме мил“, па дури и некои нумери кои инаку, како што велат момците од Студиото ЛуДеж, не ги изведуваат во Хрватска.

Следува дваесетминутната снимка на Лупига, на која се надеваме ќе се уверите дека настапите на Луциќ и Дежуловиќ вреди да се видат.

(Текстот е објавен во соработка меѓу Балкон3 и www.lupiga.com)

 

Коментари