Водич низ СКОПЈЕ

Петто издание на графичката работилница „Софија“

Годинава од 23-ти август до 3-ти септември во Богданци, традиционално по петти пат ќе се одржи меѓународната графичка работилница „Софија“, единствена од ваков вид во Македонија и на Балканот. На неа учество ќе земат 14 млади автори од Македонија, Србија, Црна Гора, Хрватска, Бугарија, Босна и Херцеговина и Словенија.

Од Печатница „Софија“, која е организатор на работилницата, велат дека целта е на младите и талентирани автори да им се овозможи размена на искуства и услови за  реализација на нивните дела, бидејќи поради условите во кои се работи, графиката како техника е помалку застапена во целиот регион. Ментор на годинешнава работилница ќе биде реномираниот професор Радован Јандриќ од Ликовната академија во Нови Сад.

Завршните дела ќе бидат изложени во галерискиот простор на Печатница „Софија“ во Богданци, а по завршувањето на работилницата се предвидени изложби во повеќе градови низ Македонија, како и во други земји на Балканот. Графичката работилница „Софија“ првпат се одржа во 2008 година. До сега низ неа продефилираа над 60 млади уметници од целиот регион.

Повеќе за графичката работилница можете да дознаете на: www.graphicartsofija.org

 

Коментари