Водич низ СКОПЈЕ

Париз во очите на едно седумгодишно момче

Во Париз има: Ајфелова кула на неа има лифтови до некаде, има многу луѓе, има исто така многу возови.

Најголемата река се вика Сена, има многу бранови, има малечка статуа на слободата, богородична црква за која писателот Виктор Иго ја има напишано својата најпозната книга Ѕвонарот на богородичната црква во Париз.

Во Париз исто така има најпознати ноќни клубови, како што се Мулен Руж, Крејзи Хорс. Во нив настапувале најпознатите танчерки и забавувачи од цела Франција. Животот во клубот, со бројните непроспиени ноќи исполнети со музика танцување, дружење, бескрајни разговори и случувања, го насликал францускиот сликар Анри Тулус Лотрек Рири.

Француските уметници во Париз наоѓаат инспирација во убавините на Сена, во липите на Елисејските полиња, во небото над Сакр Кер, во ветерот што струи низ Триумфалната капија за да створат прекрасни уметнички дела.

Во Париз живеат и другарите на вујче Перо, Никола, Етиен, Азраел, Отсо, Иван. Тие се музичари кои свират фантастичен џез по зачадените паришки џез клубови.

Лувр е еден од најголемите музеи во светот кои може да се пофали со најврвните уметнички дела во своја сопственост.

Панче Чекеровски

Коментари