Водич низ СКОПЈЕ

Охрид каков што ретко го гледаме – прекрасен и зиме

Жителите на древниот Охрид, сместен во пазувите на планините Галичица и Јабланица во југозападниот дел од Македонија, не се навикнати на остри зими. Тука се судираат медитеранската и континенталната клима, а четири милиони старото  Охридскот Езеро сместено на речиси 700 метри надморска висина чува топлина која ja акумулира во летниот сончев период.

Но, оваа година Охриѓани се соочени со сибирска зима, која покрај обилни врнежи од снег донесе  и поларни температури кои понекогаш се спуштаа и до -18 степени Целзиусови. Снегот кој падна деновиве го „стопли“ времето, но им предизвика многу главоболки на граѓаните. Коловозите се лизгави, а тротоарите оковани во мраз и снег.

Стрмните и тесни сокаци во стариот дел на градот каде се наоѓаат бројни културно историски знаменитости се недостапни за службите од јавната хигиена, па така граѓаните мораат  рачно да ги расчистуваат дворовите и да прават пристапни патеки.

Проблеми имаат и бродарите кои исто така мака мачат со одржувањето на пловните објекти. Сепак не е се така лошо. Најубавиот македонски град и во зима изгледа прекрасно, а снежната идила никого не остава рамнодушен.

Горан Момироски

Коментари

Тагови: