Водич низ СКОПЈЕ

МЗаедница – ПРВА ДИГИТАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА КОМУНИКАЦИЈА МЕЃУ ГРАЃАНИТЕ И ОПШТИНИТЕ

Граѓаните на брз и едноставен начин остваруваат право на субвенција за велосипеди, за прваче, а комуницираат и со задолжените служби од општината. Моментално, „мЗаедница“ е достапна во општините Карпош, Валандово и Кочани, а наскоро ќе биде достапна за уште две општини. Развиена е од тимот на Центарот за социјални иновации БЛИНК 42 – 21, како прва апликација од ваков тип во нашата држава.

Дигиталната платформа „мЗаедница“ (мобилна и веб – апликација) успешно се развива веќе четири години. Граѓаните ја користат апликацијата за директна комуникација со својата општина. Преку истата, можат да остварат различни права, да аплицираат за субвенции за велосипеди, еднократна помош за прваче, стипендии за студенти и сл.

Оваа дигитална платформа претставува успешен пример за дигитализација на општинските јавни услуги, кои се најблиску до граѓаните. Сепак преку „мЗаедница“ жителите можат да даваат и инцијативи/идеи за своето маало, како и да пријавуваат проблеми од локално значење (отпад, оштетено јавно осветлување, потреба за санирање на детско игралиште и сл).

Секоја од пријавите пристигнува до задолжениот сектор во општината, со што се овозможува поголема информираност на локалните власти за реалните состојби на терен.

Оваа апликација е достапна за iOS и Android, а има и своја десктоп верзија – www.mzaednica.mk .

АПЛИКАЦИЈАТА ЈА ОЛЕСНА КОМУНИКАЦИЈАТА ВО ПАНДЕМИЈА

Денеска живееме во време на светска пандемија од КОВИД – 19. А, во изминативе две години многу често дигитализацијата се „поврзуваше“ со светската пандемија. Затоа што на сите безбедноста и здравјето ни се најважни, а онлајн алатките придонесуваат на брз и ефикасен начин да оствариме свое право или обврска, без физичко присуство во општината.

Апликацијата овозможува и вистинско поврзување на граѓаните од општината, како и следење на новостите и актуелните проекти кои ги спроведува локалната самоуправа. Секој корисник може да направи свој профил, да избере свои теми од интерес (вкупно 16 теми), да поддржи веќе пријавени проблеми или споделени предлози од сограѓани, како и да го даде своето мислење на анкета/прашање иницирано од општината.

Локалните проблеми и прашања се оние кои се најблиску до граѓаните. Оттука, важно е постоењето на една локална мрежа, која во голема мера помага на полесен и побрз начин да оствариме дел од своите права или пак да учествуваме во креирање на буџетот на нашата општина.

„мЗаедница“ успешно се спроведува во општините Карпош, Валандово и Кочани, а во процес на прилагодување е и за две други општини.

ПОЗИТИВНИ ИСКУСТВА ОД ОПШТИНИТЕ – КОРИСНИЦИ

На ланскиот повик за субвенционирање на купување на нов велосипед, во општина Карпош пристигнаа вкупно 150 пријави, а дури 130 беа по дигитален пат преку „мЗаедница“. Пред сè младите, но и повозрасни граѓани, аплицираа и имаа позитивно искуство.

Успешниот пример се преслика и во градот на калинките, Валандово. Општината овозможува низа на поволности, а повеќе од 100 жители за краток период ја имаат преземено апликацијата на своите „паметни“ телефони. Жителите на овој град активно аплицираат преку „мЗаедница“ за еднократна помош за прваче или новороденче, а доставуваа и свои идеи за новиот локален буџет.

Младите студенти од Кочани преку електронски пат аплицираа за стипендии. На овој начин, за прв пат не беа обврзани да дојдат до архивата на општината туку правото го остварија со неколку кликови и едноставно прикачување на документите.

„МЗАЕДНИЦА“ – ДОБИТНИК НА ПРЕСТИЖНА ЕВРОПСКА НАГРАДА

Мултифункционалната дигитална платформа „мЗаедница“ е развиена од тимот на Центарот за социјални иновации БЛИНК 42 – 21. Во 2019 година, „мЗаедница“ ја доби Европската награда за млади (European Youth Award 2019) во категоријата „Активно граѓанство – дигитално решение со влијание врз општеството“. Станува збор за првата дигитална платформа во Македонија, која е создадена за комуникација на граѓаните со општината.

Во овие моменти, „мЗаедница“ е поддржана во рамки на проектот: „ Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА“ ко-финансиран од Европската Унија, по што ќе биде достапна за уште две нови општини. Дигиталната платформа се прилагодува на потребите на општините, а истите добиваат и важни податоци, по што можат да бидат во тек со најгорливите проблеми во општината, да приоретизираат и да носат политики и решенија кои реално се неопходни за развојот на населбите.

Оваа апликација може да биде достапна и во другите општини. Претставниците на локалните самоуправи можат да контактираат со тимот на БЛИНК 42 – 21 (на info@blink42-21.mk) и „мЗаедница“ да биде достапна и во нивната општина.

Основната цел е да се зголеми дигитализацијата на јавните услуги. Граѓаните да остваруваат права и обврски по дигитален пат, со што се заштедуваат средства, ресурси, но и се намалува корупцијата во институциите.

Симнете ја мобилната апликација:

📲 App Store: https://apple.co/2SbERqJ

📲 Google Play: https://goo.gl/Y9qhpE

www.mzaednica.mk

Овој текст е изготвен како дел од проектот мЗаедница за еЗаедница поддржан од проектот Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА, ко-финансиран од Европската Унија и спроведуван од Фондацијата Метаморфозис (Северна Македонија), Академија за е-владееење (Естонија), Levizja Mjaft! (Албанија), “Партнери за демократска промена Србија (Србија) “, НВО 35мм (Црна Гора) и ODK – Oтворени податоци Косово (Косово).

Содржината на овој текст е единствена одговорност на Центарот за социјални иновации Блинк 42-21 и на ниеден начин не ги одразува ставовите на Европската Унија.

Коментари