Водич низ СКОПЈЕ

Музејот во малото турско село Бакси е најдобар во Европа

Селото Бакси порано познато како Бајрактар е навидум обично село во Турција во кое мирен живот водат преостанатите 480 жители кои засега не заминале во Истанбул, оддалечен 1.100 километри, главниот град Анкара оддалечен 600 километри или пак најблискиот Бајбурт. За разлика од првите две брзи, мултимилионски метрополи, Бакси е мало село каде чиниш времето застанало, но сепак и покрај зафрленоста тоа е надалеку прочуено. Сигурно се прашувате зошто? Ако порано било познато како местото низ кое поминувал легендарниот Пат на свилата или пак по патеписите на прочуените Марко Поло и Евлија Челебија, во денешно време селото е познато по најдобиот музеј во Европа-Музејот Бакси.

baksi3

Оваа институција ја доби наградата за најдобар музеј во 2014 година што ја доделува Советот на Европа. По тој повод, во следните 12 месеци во Бакси ќе биде изложена една од бронзените статуи на уметникот Хуан Миро, која е симбол на оваа награда и која секоја година е изложена во најдобрата музејска институција. Модерниот објект на Музејот Бакси во оваа идилична средина изгледа како да е излезен од некој СФ филм.Baksi_cover

Се издига на брдо кое гледа на реката Чорух и ако случајно патувате низ овој регион тешко дека ќе погодите дека објектот е всушност музеј.

HusamettinKocanИдејата да се направи ваков објект во село кое е толку оддалечено од метрополите во Турција била долгогодишен сон на уметникот и академик Хусамедин Кочан. Балкон3 разговараше со таткото на најдобриот европски музеј чија идеја да ги спои модерната со традиционалната уметност му донесе светска слава.
-Идејата произлезе од желбата да го поддржиме регионот и локалното население со оглед на фактот дека се случува отуѓување и исчезнување на локалните традиционални вредности. Еден од причините за постоење на музејот е тоа што сакавме да ја донесеме современата уметност на периферијата. Ги елиминиравме културните предрасуди со изложување на традиционалните културни ракотворби заедно со современата уметност на ист простор-вели Кочан за Балкон3. Признава дека идејата не била веднаш прифатена со воодушевување и на многумина им била чудна.
-Во некои академски кругови беше оценето како чудно она што го стори Музејот Бакси, да ги спои во музејски рамки традиционалното и современото. Зачудени беа и селаните кога изложивме алатки кои се уште ги користат или пак престанале да ги користат. Знаеме дека тоа што е ново се храни од традицијата, а она пак што ја одржува во живот традицијата е токму тоа ново кое повторно и повторно ја употребува-објасува уметникот.

etnografik-sergi-7b etnografik-sergi-22b

Музејот не само што ги крши културните бариери туку планира да се фокусира и на социјалните и економските проблеми на регионот. Кочан смета дека наградата ќе го поттикне развојот на регионот со зголемениот број на посетители оти на местото очајно му требаа луѓе, кои за жал се помалку ги има поради големата миграција.
Некогаш селото било познато по ракотворбите од керамика или пак по ткаењето, а денес овие занаети практично исчезнале.

atolye-1 baksi atolye-3 baksi

Традиционалната архитектура ја снемало заедно со столарите и ѕидарите кои се преселиле во градовите. Зборот „бакси“ на локалнииот дијалект значи шаман кој пак симболизира лекување, заштита и помош. А токму тоа му го прави и Музејот Бакси за ова село кое тивко умира-ги лекува раните кои му ги иставило времето.

Baksi1

Што да се види:

Цитаделата во Бајбурт

Претрпела голем број неуспешни реставрации, но сепак е најдобрата атракција во градот Бајбурт. Потекнува од времето на Кралството Урарту (900-600 п.н.е.), а се спомнува во приказните на Марко Поло и на Деде Коркут.

Bayburt Kale-Citadel

Селото на змиите

На 25 километри оддалеченост од Бајбурт се наоѓа селото Киркпинар. Секоја година селото е домаќин на љубителите на змиите, за кои се верува дека имаат моќ на лекување. Змиите во овој регион се појавуваат во мај и јуни, а потоа ги снемува.

Водопадите на Сиракајалар

Водопадите во селото Сиракајалар се прекрасен дар од природата кој е посебно атрактивен во лето кога има огромен број на посетители.

Што да се прави:

Фото сафари

Преку целата година регионот околу Бајбурт е одличен за фото-сафари низ планините на кои има вечен снег или низ долините на реката Чорух и блиските водопади.

04 Geographical Baks_ Snow

Рафтинг

Реката Чорух со својата должина од 260 километри е одлично место за рафтинг авантура. Се смета дека е една од најбрзите реки во регионот и пошироко што ја прави одлична за овој спорт.

Планинарење и риболов

Околните планини и недопрената природа се одлични за спортски риболов како и за планинарење на околните врвови кои достигнуваат и до 3000 метри височина.

bayburt harita

Уживајте во најдобриот музеј во Европа-Музејот Бакси, во недопрената природа и во авантурите кои ги нуди овој прекрасен дел од Турција.

Автор: Балкон3

Коментари