Водич низ СКОПЈЕ

Младите во Македонија полесно учат со дигиталните технологии

Почна кампањата Start smart” за собирање средства за опремување на дигиталниот центар во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“

Во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ се одржа дискусија за значењето на дигитализацијата на образованието во македонското општество, со што воедно е најавен и почетокот на кампањата „Start Smart”, во тек на која компанијата Nestlé ќе собира средства кои ќе ги донира за отворање на истоимениот мултимедијален центар во библиотеката.
Бројни меѓународни студии покажуваат дека поголем број студенти и млади сметаат дека дигиталните технологии позитивно влијаат на нивното образование и разбирање на темите. Според минатогодишното истражување во САД*, повеќе од половина млади сакаат да ги користат новите технологии во учењето, додека повеќе од 80 проценти од нив користат лаптоп компјутери за извршување на домашните задачи.
Ваквите светски трендови влијаат и на младите во Македонија. Препознавајќи ги трендовите, Националната и универзитетска библиотека „Св. Климет Охридски“ почна со дигитализација на своите книги и архиви. На библиотеката исто така и се потребни и нова опрема и нова технологија, за да се заврши дигитализацијата за да можат нејзините корисници да читаат во дигитален формат.

Како компанија која смета дека сите промени почнуваат со едукација, Nestlé со својот бренд NESCAFÉ 3in1 ја почна кампањата „Start smart“ во рамки на која ќе се одвојуваат средства од продажбата на секој NESCAFÉ 3in1 и NESCAFÉ 2in1 производ за донација за креирање на мултимедијалниот центар во библиотеката.

Дигитализацијата на нашите книги ја почнавме со цел, се она што го чуваме во библиотеката да го направиме полесно достапно за корисниците, особено за помладите генерации. Нашите корисници, не само младите, денес имаат поинакви потреби кога станува збор за конзумирањето на содржините на библиотеката. Модерните библиотеки треба да бидат во склад со новите технологии, тие имаат голема улога во обезбедувањето пристап до информации и идеи, како и до дигиталните алатки за стекнување знаење. Токму затоа оваа донација и поддршка е важна, за да го дигитализираме нашето градиво и да го направиме достапно за читање“, вели Марко Цуцуловски, менаџер на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“.

Познатата шампионка во маратон, но и писателка, блогерка и дизајнерка, Весна Кираџиева, вели дека книгите и образованието имаат значајна улога во нејзиното формирање како атлетичарка од светски ранг, но дека дигиталната технологија дефинитивно го има променето начинот на кој таа чита денеска:
„Иако за атлетиката е важен тренингот, подготовката и менталната издржливост, за она што сум денеска голема заслуга исто така имаат и книгите, како и образованието кое го имам стекнато. Денес често читам електронски, не само на телефонот. На сите нас, а особено на помладите, дигиталните технологии им значат многу и затоа целосно ја поддржувам оваа кампања, која на младите ќе им помогне да добијат модерно опремен простор за учење, дружење и професионален напредок. Тоа ќе биде од голема корист за нивната иднина и за развој на нивните таленти“.
Дури 94 отсто од милениумската генерација се активни на социјалните мрежи или користат апликација за комуникација – Facebook е најчест со 93 отсто, потоа Viber (71%), Instagram (61%), WhatsApp (58%) и Twitter (17%), покажува минатогодишното истражување на компанијата Nestle, спроведено во регионот.
„Пред само пет години, смарт телефоните го достигнуваа врвот на својата употреба, пружајќи ни онлајн пристап до податоци, каде и да се наоѓаме. Денес може да се каже дека дигиталното читање и учење е таму каде што беа паметните телефони пред неколку години. Како што навикнавме да читаме весници на екран, така исто можеме да ги користиме технологиите за учење. На младите, а посебно на студентите, многу ќе им значи отворањето на мултимедијалниот центар“, истакна Нита Муча, млад експерт за дигитализација, која и помага на Националната и универзитетска библиотека во овој процес.
Бренд менаџерката на NESCAFÉ 3in1, Соња Шљивиќ, нагласува дека приватниот сектор треба да ги препознае потребите на младите од соодветни вештини и едукација:
„Во Nestlé сметаме дека подобрувањето на квалитетот на живот и создавањето успешни заедници почнува со образованието, поради што сакаме да ги поддржиме младите, талентирани луѓе во Македонија. Новиот простор за учење и професионален напредок ќе им помогне да најдат подобри прилики за работа. Како меѓународна компанија, имаме одговорност да помогнеме на младите да им се обезбеди адекватно образование и вештини“.
Во Библиотеката истакнуваат дека, покрај читањето на дигитално градиво, новиот мултимедијален „Start smart“ центар ќе биде користен и за организација на работилници и обуки за младите, како и за филмски проекции и панел дискусии.

Коментари