Водич низ СКОПЈЕ

Меѓународен Театарски Фестивал „Св. Јоаким Осоговски“

TR GR EN

Театар. Одлично место за да поминете дел од денот. Доколку сте љубител на Театарот и глумата, најтопло Ви препорачуваме да го посетите петтото издание на Меѓународниот Театарски Фестивал „Св. Јоаким Осоговски“. Фестивалот започнува во недела, на 15ти септември 2013 години во 19 часот со свеченото отварање кое ќе се одржи во просториите на Центарот за Култура на Крива Паланка. Како специјален гостин и лауреат ќе настапи познатиот македонски актер, Страшко Милошевски.
kirva palanka cover 2

Погледнете кои дела ќе бидат изведени на овој фестивал:

Недела, 15.09.2013 – час 20:00
„Грев или Шприцер“ – во изведба на Македонски Драмски Театар – Скопје, Македонија
Автор: Сашко Нацев
Режија: Дејан Дамјановски
Музика: Венко Серафимов
Сценографија: Филип Јовановски
Костимографија: Билјана Каран

Понеделник, 16.09.2013 – час 20:00
„ПМС – Пост Машки Стрес“ – во изведба на Народен Театар „Јазавац“ – Бања Лука, Босна и Херцеговина
Текст: Душко Радовиќ
Драматизација и адаптација: Марио Ќулум
Сценографија и костимографија: Драгана Пурковиќ – Мацан
Музика: Дејан Илиќ и Дејан Зориќ

Вторник, 17.09.2013 – час 20:00
„Малограѓанска свадба“ – во изведба на Народен Театар „Стерија“ – Вршац, Србија
Автор: Бертолд Брехт
Режија, сценографија и костимографија: Александар Швабиќ
Кореографија: Бојана Мишиќ
Музика: Момир Цветковиќ и Иван Антиќ

Среда, 18.09.2013 – час 20:00
„Да ги смениме жените“ – во изведба на Белградски Народен Театар „Славија“ – Белград, Србија
Текст: Раде Вукотиќ
Режија: Раде Вукотиќ
Четврток, 19.09.2013 – час 20:00
„Рима“ – во изведба на Културен Центар „Акорд“ – Никшиќ, Црна Гора
Текст: Николај Кољада
Адаптација и режија: Драган Кнежевиќ
Асистент на режија: Марија Илиќ
Сценографија, костимографија и музика: Драган Кнежевиќ

Петок, 20.09.2013 – час 20:00
„Како минав сношти“ – во изведба на Народен Театар „Невена Коканова“ – Дупница, Бугарија
Автори: Светислав Пеев и Јури Ступел
Режија: Светислав Пеев

Сабота, 21.09.2013 – час 20:00
„Од кол на кол 2“ – во изведба на Народен Театар „Марко Цепенков“ – Прилеп, Македонија
Текст: Реј Куни
Режија: Коле Ангеловски

Недела, 22.09.2013 – час 20:00
„Звезди и Таленти“ – во изведба на Уметничка Работилница „Призор“ – Белград, Србија
Текст: Марко Камелоти
Адаптација и режија: Раде Вукотиќ
kriva palanka logo JO
Ве покануваме на седумдневно дружење и незаборавна забава во Крива Паланка, малиот град кој ќе биде разубавен уште повеќе со овој навистина прекрасен фестивал. Се гледаме таму!

Коментари