Водич низ СКОПЈЕ

Македонија со најголемо оро за влез во Гинис

Македонија за Гинис – Заедно да го одиграме најголемото оро во светот!

Со оро во кое ќе учествуваат над 18 илјади луѓе и кое ќе се игра од Струга до Охрид, Македонија планира да се запише во Гинисовата книга на рекорди. Орото ќе се игра на 10 мај точно напладне, од Мостот на поезијата во Струга до месноста Горица во Охрид.

oro za ginis balkon3

Проценките велат дека орото од Струга до Охрид да биде долго околу 18 километри и 400 метри.

Според Насер Хот, советник во Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот во Република Македонија, сплотеноста на луѓето рака под рака ќе претставува вистинска атракција во двете туристички места.

„Се надеваме дека целата рута од Мостот на поезијата во Струга до Инекс Горица во Охрид, ќе биде полна со луѓе. Орото е веќе подготвено, така што сметам дека ќе претставува атракција не само за Охридско-струшкиот реигон, туку и воопшто за целата дражва. Дали ќе влеземе во Гинис или не, е помалку битно, важно е да го дадеме оној колорит, и да ги одбележиме 65 години од основањето на ансамблот „Танец“, новата туристичка сезона и Меѓународниот ден на танцот“, вели Хот.

Граѓаните на двата града, жителите од околните села, како и туристи кои в сабота ќе престојуваат на струшкото и на охридското крајбрежје ќе го изиграат орото „По вазден те гледам“ што го компонира Зоран Џорлев, во кое се споени две стари македонски ора.

Нема возраст, нема нација, нема никакви критериуми, освен добра желба да се учествува во ова оро и да му покажеме на светот она што ни лежи на душите, а тоа е нашиот македонски такт, додава Хот.

Најголемото оро во светот го заиграле 17.200 Кинези. очекува орото од Струга до Охрид да биде долго околу 18 километри и 400 метри.

За подетални информации можете да ги посетите следниве линкови:
– Официјалната веб-локација: www.mkzaginis.mk
– Официјалната Фејсбук страница: www.facebook.com/mkzaginis
– Официјален Фејсбук настан: FB-Event

Коментари