Водич низ СКОПЈЕ

`Kumihimo’, ‘Marudai’, ‘Kusakizome` – Јапонски техники за рачно бојадисување

Во Сули Ан, во организација на Амбасадата на Јапонија во Виена, која ја покрива и Македонија се оддржа работилница за традиционални јапонски ракотворби и техники за рачно бојадисување на ткаенини. Работилницата е предводена од професорката Хоко Токоро од Кјото, Јапонија.

Kumihimo 2013 (463)

Првиот ден се изучува техниката наречена `kumihimo’ а опфаќа плетенје на свилени конци на ‘marudai’ – традиционални јапонски разбои, со што се добиваат гајтани и јажиња кои што традиционално се користење за врзувањје на оби (појас кој се носи над кимоното), за прицврстување на катаните за нивните футроли, како и за врзување на добра за транспорт.

Kumihimo (11)  Kumihimo (12)

Kumihimo (14) Kumihimo (15)

Вториот ден се изучува техниката ‘kusakizome’ која што опфаќа бојадисување на ткаенини од свила со природни билни бои. На годинешнава работилница се користеа сината боја добиена од растението индиго, како и црвена боја добиена од црвен корен.

kumihimo22

Тахоро е реномиран експерт во овие области, која долго години има држено семинари низ цела Јапонија. Интересен е податокот дека во еден период имала 800 ученици низ цела Јапонија, а ученичка и била и поранешната царица, односно мајката на сегашниот цар на Јапонија.

kumihimo33

На учесниците на работилницата секогаш им ја раскажува приказната за Лидија, првиот човек од Европа кој ја има примено христијанската вера. Кога Св. Павле ја посетил тогашната Македонија, Лидија ја имала примено како гостин во својот дом, при што таа се преобратила во христијанска. Токму оваа жена пред повеќе од 2000 години нашла начин како да добие виолетова боја од црвен корен, со што таа боја станала достапна за пошироките маси.

Текст: Х.Гина

Фото Г.Страчкова

Коментари