Водич низ СКОПЈЕ

Кога жештината ќе дојде во градот

GR EN

Во придружба на вообичаените повици и предупредувања до граѓаните, жешкиот бран среде лето во Атина е секојдневен, вообичаен неизбежен елемент.. Во ред значи, еве го јули повторно! И температурите во центарот на градот отидоа и до 44 степени целзиусови…

Нашиот град полн со бетон, и со малку зелени површини изгледа ја привлекува жештината како магнет и ја задржува во себе…

Морето е популарно место за да се избега, само 20 минути од центарот. Луѓето масовно ги пополнуваат плажите на јужниот и источниот дел од градот. Да се најде место на кое може да сеиспливаш е благослов за сите.. Дури и на таканаречените „организирани плажи“ (на кои се наплаќа влез) и кои во обичен ден преку неделата изгледаат вака..

..за време на жешкиот бран изгледаат вака!

Националната градина во близина на плоштадот Синтагма е уште едно популарно собиралиште и одлично место да ги наполните шишињата со изворска вода од каменестатат фонтана (на влезот од Амалис Авенијата). Шатките во централното езеро можеби преферираат сонце,

но луѓето сепак бараат зеленило или клупа под сенка.

Сенката и водата (како и климатизираните места за итни случаи) буквално спасуваат нечии животи. Ќе видите дека сите носат шишиња со вода (купени ладни од некој киоск). Имигрантите од Азија заработуваат од продавање сезонски продукти, како хартиени чадори кои се повеќе ги има во градот деновиве.

Сите знаат дека мора да се покрие главата.. како знаеш и умееш!

Точно пред Парламентот се наоѓа најпознатото место за освежување: Мермерната фонтана на плоштадот Синтагма…

Плоштадот Котзиа (Плоштад на градското собрание) можеби е вториот најдобар избор со својата повеќенаменска фонтана…

Но, една работа е сигурна:„Во Грција не е студено..“како што мудро вели и грчкиот ска бенд Локомондо…

Софија Николау

Коментари