Водич низ СКОПЈЕ

„КОЦКАТА” во Гевгелија одамна е фрлена!

Казина, заболекари, очни лекари, евтин пазар. Ова се причините поради кои грчките граѓани во последните неколку години се одомаќинија во Гевгелија и уште неколку други градови на југот од Македонија, Битола, Струмица… Тие се повеќе од добредојдени, за среќа и задоволство и на двете страни, и на странските муштерии и на домашните стопанственици и лекари.

Гевгелија се наоѓа на 3 километри од грчката граница и на само 70 километри од Солун. Со околу 16 000 жители овој град во моментов е рекордер по вработеност во Македонија со околу 20% невработени.  Овој процент е  пред се поради отворањето на повеќето казина и хотели во градот, како и малите мешовити компании со странските партнери, најчесто грчки државјани.

Казината се посебен белег на Гевгелија во последните 30 години.  Иако порано важеше за земјоделски крај, сепак денес многумина ја препознаваат како македонскиот Лас Вегас.  “Коцката” одамна е фрлена во Гевгелија. Првиот хотел-казино е отворен во 1987, во центарот на градот, хотелот Југо со казиното Аполонија.

Тие имаат и организиран превоз од Солун до граничниот премин Богородица, каде ги чекаат шофери од казината да ги однесат на уште една партија покер, блек џек или рулет, но и на бесплатно јадење и пиење. Во време на светска економска криза, но и на порастот кризата во Грција, бројот на гости во казината варира , па казината се принудени и со големи награди и забави со ѕвезди од грчката естрада, да ги привлечат гостите од соседна  Грција.

Денес во Гевгелија работат уште 2 големи хотели со казина: Фламинго и Принцес, како и уште неколку помали казина и неколку елкектронски казина.  Најчестите  гости во казината се грчките државјани од северниот дел на Грција, како и случајни минувачи низ Гевгелија, на пат кон или од Грција. Во последните неколку години е забележан пораст и на македонските државјани кои ги посетуваат казината.

Крајот на 80 тите, казината беа најчестата причина низ Гевгелија да сретнете Грци или по гевгелиските улици да сретнете автомобили со грчки таблички. Денес сликата е сосема поразлична, грчките автомобили ќе ги сретнете речиси низ сите улици во градот.  Најмногу ги има во четврток, кога е пазарен ден во Гевгелија.

Грчките државјани се многу чести пациенти кај гевгелиските стоматолози, чести гости по гевгелиските кафеани, како и по салоните за нега и разубавување, по супермаркетите, но сепак приматот сеуште го држат казината.

Кога шетате низ Гевгелија за момент може и да помислите дека сте ја преминале грчката граница, имено гевгелиските дуќанџии, доктори, хотелиери се обидуваат на секој начин да ги привлечат гостите од соседна Грција, дури и со натписите на нивните дуќани, ординации, хотели, како и патоказите  до нив напишани на  грчки јазик .

Зиме, грчки  туристи исто така може многу често да сретнете и на ски центарот Кожуф, кој е оддалечен на два часа возење од Солун. Ски центарот е атрактивен за грчките скијачи , како за обичните, така и за оние кои се вљубеници во екстремното скијање… Во летниот период, ловиштата на Кожуф и околните планини се исто така атрактивни за  грчките ловџии, кои ги има во се поголем број.

Од погоре напишаното, но и од самите гевгеличани може да се заклучи дека кога постои заеднички интерес, ниту спорот со името, ниту предрасудите од минатото не можат ништо. “Коцката” уште долго ќе се тркала во Гевгелија, а гостопримливоста на гевгеличани ветува дека не само грчките , туку сите добронамерни гости се добредојдени во  Гевгелија, град чие име потекнува од турките зборови “gel geri”, во превод – ела назад, зборови зад кои стојат гевгеличани со  надеж дека секој кој еднаш бил во Гевгелија ќе сака повторно да дојде.

Јордан Дуков

Коментари