Водич низ СКОПЈЕ

Кампања на „Езерки“ за собирање средства за турнеја низ Македонија

„Езерки“ и „Седум Осмини“ преку crowdfunding кампањата собираат средства за турнеја низ Македонија

Етно групата „Езерки“ од Хрватска, еден од најпознатите балкански етно состави кои ја негуваат македонската изворна и староградска музика покренаа кампања за собирање парични прилози преку crowdfunding платформата Indiegogo за да обезбедат средства за турнеја низ Македонија.

За концертите во Македонија оваа есен, на „Езерки“ и на оркестарот „Седум Осмини“ (7/8) им се потребни 5.000 долари за трошоците на турнејата, а до сега се собрани една третина од потребните средства. За да ги поддржите кликнете на линкот https://igg.me/at/ludizamakedonijom/x/5601403

Езерки настапуваат заедно со оркестарот Седум Осмини (7/8) и повеќе од 20 години изведуваат традиционална македонска музика во современи аранжмани и така ја чуваат од заборав.

Тие се една нетипична, интересна формација од 20-тина членови од сите возрасти, различно потекло, професии и големина. Но, на сите им е заедничко што ја сакаат македонската музика и оригиналниот 7/8 ритам. Сите од нив лудуваат за Македонија, а тоа е насловот и на документарниот филм за нив, чија премиера се очекуваа оваа есен.

„Езерки се најдоброто нешто што на Македонија и се има случено надвор од нејзините граници. Тие се цврста алка што го држи мостот меѓу Хрватска и Македонија“, има изјавено за нив во една од своите рецензии познатиот македонско-хрватски композитор Љубомир Бранѓолица.

Зад „Езерки“ се четири студиски албуми и еден концертен: „Бакнеж“, „Мустра“, „Амфитеатар“, „Livingroom“, „Спектакл“.

Имаат одржано неколку големи концерти во Лисински во Загреб, во Скопје, а гостуваат низ градовите на цела поранешна Југославија

Сепак, како што велат, најдраги им се настапите во Македонија, лулката на музиката што ја сакаат и исполнуваат. За оваа есен имаат покани за гостување во Скопје, Тетово, Охрид и Ресен. За да ги обезбедат средствата им е потребна поддршка со собирање на минимални средства од што поголем број на луѓе.

За да ги поддржите кликнете на линкот https://igg.me/at/ludizamakedonijom/x/5601403

И со уплата на саканиот износ или споделување на информацијата низ социјалните мрежи, усно или со песна, помогнете.

Да ги поддржиме!

Лице за контакт: Сандра Влашиќ sandra.vlasiczg@gmail.com

Коментари