Водич низ СКОПЈЕ

Фестивал на италијански филм во Атина

„La Festadel Cinema Italiano“ на публиката ќе и прикаже вкупно 26 филмови од современата италијанска кинематографија, кои претходно не биле прикажувани во Грција, но сепак популарни и наградувани во Италија. Исто така ќе биде презентирана и италијанската гастрономија, од страна на најдобрите италијански ресторани во Атина, кои после секоја претстава за публиката ќе обезбедат храна и пијалоци по специјални цени.

Kако што вели познатиот филмски критичар и уметнички директор на фестивалот, Panayiotis Timoyiannakis, влијанието на соседот Италија врз модерната грчка култура и начин на живеење е навистина значаен за многу генерации досега. Воодушевувањето, следењето и соработката со италијанските филмови и музика во минатото е познат факт, а секако сега има потреба од запознавање со современите италијански ремек дела, кои за жал не беа присутни во грчките кина во изминатите неколку години.
Настанот кој ќе трае една недела почнува со новиот филм „Appartamento ad Atene“ (Апартман во Атина), кој ја поврзува италијанската кинематографија со градот домаќин. Тоа е прв филм на режисерот Ruggero di Paola, кој ќе присуствува на отварањето (19/4, 20:30ч. во киното „ Ideal“). Дејствието се одвива во 1942 година, Атина окупирана од нацистите. На одличната италијанска актерка Laura Morante во филмот и се придружува грчкиот актер Gerasimos Skiadaresis.

Секоја година се планира на овој настан на публиката да и се претстави личност со специјален придонес за кинематографијата, а оваа година ќе се почне со грчкиот актер Nicolas Vaporidis, кој е голема ѕвезда во Италија. Филмовите ќе се прикажуваат во двете најголеми кино сали во Грција „ Ideal“ (46, Panepistimioust. Tel: 2103826720) и „Elli“ (64, Akadimiasst. Tel: 2103632789) – Метро станица: Panepistimio. Програмата на грчки и англиски јазик можете да ја најдете на: www.tuttoitalia.gr.
Настанот се одвива под покровителство на Италијанската амбасада, Италијанскиот Институт за култура во Атина и грчко италијанската стопанска комора. (С.Н)

Коментари