Водич низ СКОПЈЕ

Европски ден на Музиката

TR EN

Секоја година, на 21ви Јуни, на денот на летната долгоденица, во многу градови ширум Европа,главна тема е Музиката. Идејата на еден ваков настан е создавање на музика и нејзино претставување на слушателите. Музичари од целиот свет, професионалци и аматери се собираат во поголемите градови во Европа за да ја претстават својата музика на љубителите, и тоа бесплатно.european_music_day

Европскиот ден на музиката првпат се одржал во Франција во 1982ра година, кога Џек Ланг (тогашен министер за култура), добил идеја да го поттикне создавањето на музиката со тоа што сите музичари настапувале на улица.Следната година на денот на Музиката вкупно 200.000 музичари од сите краеви на светот настапувале по улици, градски паркови итн.

Одтогаш денот на Музиката е прераснат во феномен кој се одржува низ цела Европа.

Оваа година, од 19ти до 21ви јуни, овој настан ке се одржува во вкупно 22 градови во Грција.

Место: Концертна Сала Солун

Датум: Петок 19 – Недела 21 јуни

Време: 19ч.

Влез: Бесплатен

И.К.

Коментари